Menu Zavřít

Královnu Barboru trénuje císař Jan

1. 9. 2010
Autor: profit

Jan Železný, synonymum úspěchu českého hodu oštěpem, a Barbora Špotáková, současná královna. Světová rekordmanka po jedenácti letech končí spolupráci s trenérem Rudolfem Černým. Začíná ji trénovat světový rekordman – nedostižný Jan Železný.

Autor: Profimedia

Čerstvá vítězka Diamantové ligy a světová rekordmanka Barbora Špotáková mění trenéra. Na tom obvykle nebývá nic zvláštního, atleti se k takovému kroku občas odhodlají – očekávají lepší výkonnost, jiné tréninky nebo prostě potřebují změnu. U českým národem milované Báry je to ale zpráva nevšední a zajímavá. Famózní oštěpařka se loučí se svým bývalým trenérem po jedenáctileté, nutno dodat velmi úspěšné spolupráci, která ji dovedla ke světovému rekordu a olympijskému vítězství. Navíc je jejím novým trenérem světový rekordman a olympijský vítěz Jan Železný, národem neméně milovaný.

Pět medailí s rekordem

Špotáková si od roku 2006 pod vedením Černého odvezla medaili z pěti vrcholných akcí za sebou. S dlouholetým trenérem se rozchází téměř na den dva roky poté, co v dramatickém souboji s Ruskou Marií Abakumovovou získala v Pekingu olympijské zlato. Rok předtím se stala v Ósace mistryní světa. Černý se se svou slavnou svěřenkyní rozloučil symbolicky jedenácti žlutými růžemi. „Jsem rád, že to se mnou vydržela. Moc jí děkuji, byla to krásná léta a přeji další úspěchy,“ říkal dojatý trenér při loučení. „Já bych měla poděkovat, jedenáct let, z toho pět let medailí, světový rekord, to je výjimečné. Začali jsme víceboji, pak oštěp, začalo se to dařit, podařily se společně neskutečné věci. Dostudovala jsem i pod jeho vedením,“ uvedla devětadvacetiletá Špotáková, jež loni absolvovala Českou zemědělskou univerzitu v Praze.

Proč se vlastně česká sportovkyně roku 2008 rozhodla změnit trenéra? „Potřebuji nový impulz, co se týče techniky. Naštěstí je tady Honza Železný, který impulzy může dávat. Doba dozrála, něco končí a něco nového může začít,“ dodala Špotáková, jejíž bronz byl jedinou českou medailí na nedávném mistrovství Evropy v Barceloně.

Budeme oštěpařská velmoc?

Trojnásobný olympijský vítěz, trojnásobný mistr světa a světový rekordman, na jehož metu 98,48 centimetrů zírají dnešní oštěpaři vojenským dalekohledem, působí stejně jako Špotáková v Dukle Praha. V jeho skupině už jsou oštěpaři Petr Frydrych a Vítězslav Veselý, kteří se v průběhu sezony dalekými hody posunuli blízko k absolutní světové špičce. Vlastně se dá říct, že v rukou Jana Železného je teď budoucnost celého českého oštěpu. Spolu se Špotákovou totiž k Železnému přešel i talentovaný mladík Jakub Vadlejch. Železný se tak dostane pod velký tlak, na který byl ale během své skvostné kariéry závodníka zvyklý. Má teď ještě pozvednout držitelku světového maxima. „Je to úděl, když se dostanete na absolutní vrchol. Já to znám a jsem na to připravený. A Bára je typ, který to unese a zvládne. Rád bych, aby se o nás mluvilo jako o oštěpařské velmoci,“ upozorňuje.

BRAND24

Své dosavadní svěřence na situaci připravil, aby nerozbil fungující skupinu, v níž je také druhá nejlepší česká oštěpařka Jarmila Klimešová, finalistka nedávného mistrovství Evropy v Barceloně. „Debatovali jsme o tom dlouho, ale problém nebude. Jsou to lidi, kteří se k sobě budou hodit, vyhovují si,“ je přesvědčen Železný. „Bára je veličina světového sportu a oni ji berou. Může to pomoci všem,“ věří rekordman.

Nebyl to přitom on, kdo toužil získat světovou rekordmanku do své skupiny. Ona přišla za ním sama v touze ještě se zlepšit, hlavně v technice. Oba to ale během sezony nechtěli nijak komentovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).