Král dorazil na Hrad

16. července 2010, 12:00 - Petr Bušta
16. července 2010, 12:00

Gastronomie

Nové angažmá prominenta českého kulinářství Jiřího Krále (39) se jmenuje Lví dvůr. Šéfkuchař, kterému se čtrnáct let dařilo udržovat okruh příznivců své kuchařské tvorby ve Francouzské restauraci Obecního domu v Praze, zmizel z tohoto postu letos v březnu (nahradil jej Jacques Auffrays, který přišel z restaurace Bellevue). Po krátké pauze se nyní pustil do přípravy inovací v luxusním Lvím dvoře, podniku, který náleží k areálu Pražského hradu a svou lokaci odvozuje od historického rudolfínského bestiaria.
Vyhlášenou specialitou Lvího dvora je selátko s omáčkou, jejíž původ údajně spadá do doby, kdy na dvoře císaře Rudolfa II. působili i španělští kuchaři či španělští strávníci, v tom se legendy mohou různit. Jiří Král v nové roli míní samozřejmě specialitu zachovat, ale nabídka se od podzimu rozšíří o jinou atrakci. Kromě jiného šéfkuchař léta spolupracoval na přípravě slavnostních obědů a večeří pro státníky, takže, jak řekl týdeníku EURO, uvažuje například o nasazení menu, kterých si v Praze užívali prezidenti.
Jiří Král byl od roku 1996 členem a brzy i kapitánem Národního týmu kuchařů a cukrářů, absolvoval též řadu stáží ve Francii, Německu, Švýcarsku, Skotsku, Norsku, Itálii či Indonésii a je členem elitního profesního cechu Chaine des Rotisseurs.

Mohlo by vás zajímat

  • Jiří Strach: Nejsem kaskadér. Bál bych se vložit peníze…

  • Radomil Doležal z CzechTrade: Nejvíc náš těší, když…

  • Největší mýty o bolesti zad

  • Profesor Sameš: Porucha lícního nervu není legrace

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

Hry pro příležitostné hráče