Menu Zavřít

Krajské budovy ušetří energii

18. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Pardubický kraj chce opravit své budovy, aby spotřebovávaly co nejméně energie, a zároveň na úpravy nedat ani korunu navíc. Objekty má za své peníze zrekonstruovat soukromá firma, náklady by se jí vracely ze získaných energetických úspor. Vedení kraje již zadalo zpracování analýzy, jaké úpravy budovy potřebují.

„Privátní sektor zainvestuje do budov a předem bude vědět, že třeba prvních pět let bude mít profit z toho, co ušetří na energii. My za ni budeme dál platit stále stejně, provoz nás bude stát stále stejně, ale zisk investora bude z úspor. Po určité době se to vynuluje, budovy budou v pořádku a další zisk půjde nám,“ řekl krajský radní pro dopravu Ivo Toman, do jehož působnosti tato agenda spadá.

CONTENT24

Pokud analýza prokáže reálnou možnost, že by se opravy budov splácely z úspor za energie, vypíše kraj výběrové řízení na stavení firmu, která práce provede. „Ona na tom vydělá, bude mít práci, my opravené budovy. Může to ale dělat jen ten, kdo má kapitál. Je to tedy jen pro větší firmy,“ uvedl Toman.

Pardubický kraj spravuje množství budov v celém regionu. Kromě několika objektů krajského úřadu v Pardubicích k nim patří zejména desítky středních škol, nemocnic či dispečinky Správy a údržby silnic.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).