Menu Zavřít

Kraje nejdou podnikatelům příliš vstříc

2. 10. 2006
Autor: Euro.cz

INFORMACE O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCHPřed rokem jsme v testu zjistili, že jinak informačně nabité weby mnoha krajských úřadů mají jeden podezřelý nedostatek: Chybí na nich aktuální přehled jimi vypsaných veřejných zakázek. Teď jsme se podívali, zda se situace za poslední měsíce zlepšila a jak se na weby promítl nový zákon o veřejných zakázkách, účinný od letošního července.

INFORMACE O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH

Před rokem jsme v testu zjistili, že jinak informačně nabité weby mnoha krajských úřadů mají jeden podezřelý nedostatek: Chybí na nich aktuální přehled jimi vypsaných veřejných zakázek. Teď jsme se podívali, zda se situace za poslední měsíce zlepšila a jak se na weby promítl nový zákon o veřejných zakázkách, účinný od letošního července.

Zákon č. 137/2006 ukládá samospráv ě povinnost zveřejňovat všechny vyhlášené zakázky v Informa čním systému o zadávání veřejných zakázek. Jeho správcem je Česká pošta, databáze je zdarma přístupná na adresách www.isvzus.cz a www.isvz-us.cz. Od července tedy došlo oproti dřívějšímu stavu k mírnému zhoršení, protože seznam zakázek už není k dispozici na takzvané Centrální adrese s jednodušší a logičtěji odvoditelnou adresou www.centralniadresa. cz. „Česká pošta tvrdí, že ji zákon přikazuje zveřejňovat databázi na nových adresách. To je sice pravda, ale nic jí nebrání, aby souběžně s tím provozovala systém i v dosavadní podobě na Centrální adrese,“ domnívá se právník Jaroslav Novotný, který s Profitem na testu spolupracoval. Zjistili jsme, že podobný alibistický přístup je typický i pro řadu samosprávních úřadů.

Pokud malý či střední podnikatel adresu celostátního systému nezná, nebo se mu nechce složitě ji vyhledávat v mnoha položkách, logicky se o aktuální seznam zakázek zajímá přímo u jejich zadavatele. V našem testu jsme vystupovali jako regionální firma, která má zájem získat základní přehled o veřejných zakázkách vypisovaných krajským úřadem nebo magistrátem. A protože ne každý má čas zajít přímo do budovy úřadu a vyhledávat požadovanou informaci mezi mnoha listy na úřední desce, nabízí se využití moderního média - internetu. Zvláště když se úřady často chlubí informační otevřeností a kvalitou svých webů.

DO SLEPÉ ULIČKY

Oproti loňsku se mírně zlepšili v Jihočeském kraji. Tedy - jen zdánlivě. Vloni jste se při snaze najít sousloví „veřejné zakázky“ nejdříve z webu krajského úřadu dostali na vyhledávač Google a z něj se pak vrátili na stránky kraje. Jen proto, abyste se dozvěděli, že se máte obrátit na celostátní server Centralniadresa.cz.

Nyní je hledání trochu snadnější - na úvodní stránce kliknete na položku Podnikatelé, z následných voleb si zvolíte rubriku Veřejné zakázky. Místo jednoduchého přehledu aktuálních zakázek se tam ale jen dočtete, že od 1. července 2006 platí nový zákon o veřejných zakázkách. „Je-li zákonem stanovena povinnost uveřejnění, rozumí se tím uveřejnění v centrálním informačním systému o veřejných zakázkách,“ informuje web.

„To je hodně zavádějící tvrzení. Zákon sice uvádí centrální systém jako povinné místo zveřejnění, ale nic úřadům nebrání, aby vedle toho měly přehled o aktuálních zakázkách i přímo na svém webu,“ rozčiluje se právník Novotný.

Snaha dostat se tedy konečně z webu Jihočeského kraje na centrální systém však končí neúspěšně. Proklik vede na starou adresu ministerstva pro místní rozvoj, která už ale od červencové účinnosti nového zákona není používaná. Z chybové hlášky ani předchozích informací kraje se tak podnikatel vůbec nedozví, kde teď seznam zakázek najde!

Zatímco na první ze stránek, kterými se zájemce na webu Jihočeského kraje musí prokousávat, se mluví o zákoně č. 137/2006, hned na následující straně se ale „nedopatřením“ stále mluví o předchozím zákoně č. 40/2004 Sb. - ten přitom už tři měsíce neplatí.

TO SLOVO NEZNÁME…

Ani na portálu Karlovarského kraje přehled veřejných zakázek nenajdete. Fulltextové vyhledávání tohoto sousloví nás zavedlo pouze na stránku, umožňující registraci do databáze uchazečů o krajské zakázky někdy v budoucnu.

Když jsme na hlavní stránce Olomouckého kraje kliknuli na odkaz Podnikání, objevila se sice řada informací, ale veřejné zakázky jako by s podnikáním vůbec nesouvisely. Ani na tomto webu nenajde zájemce jejich přehled nebo alespoň odkaz na celostátní systém.

Na úvodní stránce Plzeňského kraje nevíme, na co kliknout. Když jsme zvolili odkaz Krajský úřad a dostali se na Úřední desku, přehled zakázek jsme na ní nenašli. Vrátili jsme se na úvodní stránku a zkusili odkaz Plzeňský kraj. Tam už to vypadalo nadějněji, ale v rubrice nazvané Veřejné zakázky jsme našli jen soupis předpokládaných zakázek kraje na rok 2005 (!) z loňského února. Nic aktuálnějšího, ani odkaz alespoň na celostátní systém. Neuspěli jsme ani při fulltextovém vyhledávání.

Rovněž ve Středočeském kraji jsme na internetové úřední desce kategorii veřejných zakázek nenašli. Fulltextové vyhledávání nás pak sice na tuto kategorii odkázalo, dokument byl ale zcela prázdný - ani zmínka o zakázce za 20 milionů, vyhlášené 22. září.

Také na webu Zlínského kraje to vypadá, jako kdyby žádné veřejné zakázky neexistovaly. Při pokusu využít hledacího políčka se buď nezobrazí nic, nebo „vyjede“ řada zmatečných odkazů, které většinou vedou k zápisům z konkrétního jednání krajského zastupitelstva.

SNADNO A RYCHLE

Potřebné informace najdou zájemci pouze u sedmi krajských úřadů. V případě Moravskoslezského kraje, Vysočiny a letos nově i Pardubického kraje najdete odkaz na přehled veřejných zakázek přímo na úvodní stránce krajského webu.

U dalších tří úřadů se na seznam docela snadno a logicky „proklikáte“. Na webu Prahy (hlavní město má statut kraje), Královéhradeckého a letos nově i Libereckého kraje stačí zvolit položku nazvanou Úřední deska. Po kliknutí se pak objeví přehledné databáze. Uspěli jsme i v Ústeckém kraji, přestože tam pro zakázky nemají samostatnou kategorii, ale jsou ukryty pod názvem Ostatní dokumenty.

Na internetové úřední desce Jihomoravského kraje sice veřejné zakázky nenajdeme, při troše trpělivosti ale stejnojmennou rubriku na webu objevíme. Ta však při našem testu (22. září) obsahovala jedinou zakázku vypsanou 25. srpna s uzávěrkou 11. září. O aktuální krajské zakázce za 25 milionů korun, vypsané 1. září s uzávěrkou do 23. října, ani zmínka. Nemilým překvapením také je, že zájemce nemůže využít fulltextového vyhledávání, běžného dnes již na většině webů. To je na projekt, nazvaný honosně „portál“, nečekaný nedostatek.

NENÍ TO PŘECE POVINNOST…

Zástupci zmíněných úřadů se hájí tím, že zákon ukládá pouze povinnost zasílat informace do zmíněného celostátního systému. „Řídíme se platnou legislativou v oblasti veřejných zakázek, zakázky posíláme do celostátního systému. Víc není třeba,“ řekl nám například Petr Váňa z odboru informatiky úřadu Jihočeského kraje.

BRAND24

Zákon nicméně nevylučuje, aby - vedle povinného celostátního systému - zadavatel zveřejnil údaje o veřejných zakázkách i jiným způsobem. Jestliže ani přesto na (jinak velice obsáhlých) internetových stránkách krajských úřadů aktuální přehledy nenajdete, vzbuzuje to přinejmenším podezření. Vždyť zveřejnit seznam, který stejně musí pro účely celostátního systému existovat, i na vlastním krajském webu, není nic organizačně ani technicky náročného.

„Nový zákon o veřejných zakázkách je -alespoň teoreticky - přísnější v tom, že výslovně ukládá zadavatelům povinnost transparentnosti. Pokud se zájemce z krajského webu nedozví vůbec nic, je to problém. Přestože jiná zákonná povinnost, zveřejnění v celostátním systému, byla naplněna,“ domnívá se právník Novotný. Podle něj by měl být samozřejmostí přinejmenším přehledný a aktuální odkaz na celostátní systém.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).