Menu Zavřít

Kožený: Klaus neměl chybu

2. 6. 2012
Autor: profit

Viktor Kožený, toho času trosečník na Bahamách, se nevzdává naděje na post v české politice „Stál bych o místo ve veřejné správě, které nějak souvisí s plánováním vědeckých aktivit v ČR v letech 2030 až 2050,“ svěřuje se v exkluzivním rozhovoru pro PROFIT.

Foto: Lukáš Kovanda

Prý byste byl nejvýznamnějším českým podnikatelem všech dob – stačilo aby vyšla vaše ázerbájdžánská mise. Nedávno to o vás řekl Dušan Tříska, duchovní otec kuponové privatizace. Souhlasíte?

Pan Tříska má pravdu v tom, že kdyby investice v Ázerbájdžánu padla na úrodnou půdu, byl bych jedním z nejbohatších lidí na světě. Nejsem si však jistý, zda bych se i tak mohl počítat mezi nejvýznamnější podnikatele. Podle mě se významnost neměří jen penězi, ale hlavně dopadem podnikatelovy vize a činů na okolní svět. Budoucnost je o vědě a technologiích – a v této sféře se rodí nejvýznamnější podnikatelé. Nikoli v odvětvích, jako je těžba ropy nebo uhlí. Ty jsou pro dinosaury!

Nyní rozhodně nejste nejbohatším, ani nejvýznamnějším českým podnikatelem…

Na tom nesejde. Když se jím totiž moc toužíte stát, když o to vypjatě usilujete, téměř nikdy se vám to nepovede. Klíčové v životě je činit to, z čeho máte dobrý pocit a co vám dává smysl. To další pak přijde samo. Včetně peněz, včetně „významnosti“.

Kdysi tím, co vám dávalo smysl, byla kuponová privatizace.

Ano. A nyní je to pro mě zase věda a prognózy globálních trendů. A také poradenství pro mé obchodní přátele.

Vrhl jste se na tyto obory právě proto, že jste v privatizaci nakonec pohořel - a nejen při privatizaci v České republice? Pro mnohé jste symbolem a důkazem zároveň, že česká cesta privatizace byla od základů chybná a že se na ní nezákonně obohatili nejrůznější šíbři a tuneláři.

Vidím to jinak. V devadesátých letech jsem se stal klíčovým hybatelem privatizace, která změnila k lepšímu životy půl miliardy lidí ve střední a východní Evropě. To není málo. Doufám, že budu do budoucna nadále měnit k lepšímu životy miliard lidí po celém světě, a to nyní prostřednictvím právě vědy a technologií a rovněž poradenstvím ohledně toho, jak reformovat národní ekonomiky.

Kde Kožený udělal svoji životní chybu?

Koho by volil za českého prezidenta?

BRAND24

Proč touží po postu v české politice?

Odpovědi na tyto a další otázky čtěte v aktuálním vydání týdeníku PROFIT, které vychází v pondělí 4. června. Týdeník si můžete také předplatit - ZDE. Vyplatí se to!

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).