Menu Zavřít

Kovosvit odhadl loňskou ztrátu na 600 milionů. Letos čeká zisky

23. 1. 2017
Autor: Kovosvit

Strojírenská firma Kovosvit MAS Sezimovo Ústí na Táborsku skončí za loňský rok ve ztrátě kolem 600 milionů korun. Podnik loni v létě kvůli potížím se zablokovanými účty dlužil zaměstnancům mzdy. Jeden z největších výrobců obráběcích strojů ve střední Evropě plánuje na letošní rok tržby 1,6 miliardy korun a počítá se ziskem 50 milionů korun před zdaněním.

Odhad tržeb za rok 2016 jsou 1,2 miliardy, to je v meziročním srovnání propad o 800 milionů. „Ztráta bude asi 600 milionů korun. Je to obrovská ztráta, nicméně je třeba rozlišit část provozní a část, jež vzniká tvorbou opravných položek a rezerv na aktiva, což jsou pohledávky a zásoby,“ řekl Libor Kuchař, generální ředitel firmy, kterou vede od ledna.

Rozdíl v tržbách přičítá tomu, že podnik nebyl loni schopen vyrábět ani obchodovat. „A od července do konce září se firma z velké míry zastavila a nefungovala. Teď se daří obsadit pozice, znovuzahájit výrobu, obchodní činnost,“ uvedl Kuchař. V čele firmy stál už v letech 2006 až 2011. Ve funkci teď vystřídal Filipa Winkelhofera, který skončil ke konci roku ze zdravotních důvodů.

Kovosvit, který od poloviny září vlastní průmyslník a zbrojař Jaroslav Strnad, má 605 zaměstnanců, o 15 méně než loni v listopadu, oproti začátku roku jejich počet klesl zhruba o 130. Kuchař plánuje, že sníží počet administrativních zaměstnanců, naopak chce přijímat obchodní zástupce a inženýry strojaře. „Číslo zaměstnanců bude stále na úrovni šesti set, neplánujeme hromadné propouštění nebo razantní změny, spíš změnu struktury zaměstnanců,“ uvedl ředitel Kovosvitu. Mzdy dostávají zaměstnanci v řádných termínech a v plné výši, řekl. S odboráři jedná o kolektivní smlouvě, jednání obnoví v březnu a předpokládá, že se s nimi dohodne.


O záměrech Jaroslava Strnada čtěte více:

Strnadův holding vydá dluhopisy za 1,5 miliardy. Chce více investovat

Čeští zbrojaři rozjedou byznys v Pákistánu. Pomohla státní návštěva

 Jaroslav Strnad


Tržby ze slévárny pro letošní rok plánuje 390 milionů korun, podnik má nyní podle něj tolik zakázek, že kapacitně nestíhá. Vyrábí kolem třiceti až pětatřiceti strojů měsíčně, letos počítá, že vyrobí celkem 360 strojů. Kovosvit se orientuje na dodávky pro automobilový, energetický, letecký a strojírenský průmysl.

Česko jako klíčový trh

Za klíčový trh označil Kuchař Českou republiku, zde chce být Kovosvit nejsilnějším hráčem ve svém segmentu trhu. Důležité jsou pro podnik dále Slovensko, Polsko, kde má dceřinou společnost a devět zaměstnanců. Firma zvažuje návrat do Německa, na největší evropský trh obráběcích strojů. Ve hře je také Rumunsko, za významný trh považuje i Rusko.

Zakázky dodává Kovosvit spíše drobnějším odběratelům, většinou kupují jeden či dva stroje, zhruba pět milionů korun na zákazníka. V prvním čtvrtletí bude největší zakázka pro firmu z Indie za 25 milionů korun.

BRAND24

Hlavní výrobní novinku představí Kovosvit v říjnu na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Bude to stroj umožňující pětiosé obrábění. Tím podnik rozšíří jednu ze svých nejúspěšnějších produktových řad. Inovuje také tříosá centra, u nějž zlepší technické parametry. Nový ředitel ale zmrazil projekt zaměřený na inovativní technologie pro malé vodní elektrárny. Investice ve výši 50 milionů korun půjdou letos do ekologie, a to na novou lakovací linku ve slévárně, na výrobu 3D měřáku na přesné obrábění odlitků a do opravy střechy na klimatizované části výroby.

Kovosvit má dlouhou tradici ve výrobě obráběcích strojů. V roce 1939 ji založil podnikatel Tomáš Baťa. V posledních letech společnost investovala 100 milionů korun do své slévárny, čímž rozšířila výrobu a našla nový odbyt v zahraničí.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).