Menu Zavřít

Kouzlo spočívá v pestrosti

30. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Úspěšná etapa vinařství z burgundské vesničky Fuissé začala sotva před čtvrtstoletím

Vinařství Domaine Robert-Denogent existuje pouze něco málo přes sto let, takže je mezi velkými francouzskými sklepy zelenáčem. Jeho vína přesto patří na samu špici velkých bílých burgundských etiket. Kde hledat důvody úspěchu vinaře, který pracuje na pouhých pěti hektarech vinic, roztroušených po možná stejném množství apelací?

Od vápence po břidlici

Za skvělými výsledky stojí především právě ona lokace jednotlivých vinic. Každá totiž vykazuje jedinečné, nenapodobitelné vlastnosti půdy, na níž réva roste. Jedná se přitom o jedinou odrůdu, a to chardonnay. Nebude možná od věci si alespoň stručně jednotlivé vinice popsat, pomůže to pochopení vinařské filozofie současného majitele sklepa a vinaře Jean-Jacquesa Roberta.
Saint-Véran, kde se rodí hrozny pro vína Les Pommards „Vieilles Vignes“, se svým půlhektarem plochy nepatří k jeho zdaleka nejmenším. Co tuto vinici činí mimořádnou, jsou dvaapadesátileté keře réví čerpající živiny z hlinito-vápencového podloží. To je pro „šardonku“ velice příhodné. O Saint-Véran se hovoří jako o menším bratru slavné Pouilly-Fuissé. Ovšem vína z Domaine Robert-Denogent jsou schopna se s produkcí Pouilly-Fuissé utkat a často jsou to souboje vítězné.
Mâcon-Solutré s etiketou Clos des Bertillonnes je ještě o kousek menší, její relativně mladé třicetileté révy zabírají 0,42 hektaru. Vápenec kombinovaný s křemenem v podloží dává v tomto případě vína mladých, ostře ohraničených a čirých tónů. Přes Mâcon-Fuissé se už dostaneme ke třem dalším plochám, které patří vinařství Domaine Robert-Denogent v apelaci Pouilly-Fuissé. Stáří vinic se tam pohybuje od devětasedmdesáti do pětaosmdesáti let, jako základ se střídají půdy od hlíny po břidlici.
Představte si vinaře, který má k dispozici takto široký segment hroznů. Šetrný způsob zpracování je samozřejmostí stejně jako dlouhé ležení a minimální zásahy do rodících se vín. Potom je nasnadě, že vína s takovým rodokmenem a s takovou péčí chystaná dosahují mimořádných kvalit.
Úspěšná etapa Domaine Robert-Denogent přitom začala poměrně nedávno, na konci devadesátých let minulého století. Do té doby vinaři z vesničky Fuissé většinu hroznů prodávali velkým zpracovatelům. Teprve když Jean-Jacques Robert vybudoval vlastní stáčecí linku a mohl hrozny zpracovávat podle svých představ, začal se rodit věhlas jeho vín. Díky vinařovu citu pro odlišnosti jednotlivých parcel a důsledné prosazování jejich charakteru v těch kterých vínech vznikají mimořádné souběhy. Každý se svéráznými vlastnostmi, přitom ale všechny nesoucí neopakovatelný rukopis svého „stvořitele“. Denis Robert, který od svého otce vinařství pomalu přebírá, má kromě dobré startovní pozice vinařské kariéry také závazek.

V mantinelech kyselin

Jiskra s brizancí paprsku poledního slunce, barva světlé čerstvě požaté slámy. Tak na první pohled zapůsobí „šardonka“ Les Pommards Vin de Bourgogne 2010 – Robert-Denogent, Saint-Véran, Apellation Controleé. V nose elegantní kytka, která nese složky podloží, přidává se ovoce. Z druhého plánu vyrážejí pikant kyseliny a odér dřeva sudu i réví.
Chuť je vedena kyselinami, ty ale pochodují při okraji spektra. Hlavní proud obstarávají důrazné minerální tóny. Na tuto základnu se stavějí neznásilňující, leč sebevědomé doteky ovoce. Postupně se objevují jemná smetanovo-máselná pohlazení. Ještě za nimi pak téměř neuchopitelný oříškový nádech. To vše se odehrává v espritně nastavených mantinelech kyselin, které drží živoucí až provokující výraz po celý čas dlouhého, příjemného odplývání chuti.

BRAND24

Les Pommards Vin de Bourgogne 2010 – Robert-Denogent, Saint-Véran, Apellation Controleé

Použité odrůdy Chardonnay
Alkohol 13 %
Školení přirozené kvašení na kvasnicích v dřevěných sudech, z poloviny nových, po dobu 12 až 15 měsíců
Vývojový potenciál 10 let
Distributor pro ČR www.k4wines.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).