Menu Zavřít

Kouřové signály z výtopen

17. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Připravovaná daňová reforma preferuje kombinovanou výrobu elektřiny a tepla

Většinou teplovodních rozvodů se nyní místo tepla šíří emoce - ekologická daňová reforma zapomněla na dálkové vytápění. Lidi začnou odřezávat radiátory a přesedlají na plynové kotlíky, které nemají být zatíženy žádnou daní, strachují se manažeři Teplárenského sdružení a vysílají kouřové signály: Vládo, proč nás trestáš za naše ekologické chování? Vládě se podle teplárníků zachtělo dvou miliard, které výrobci tepla a jejich prostřednictvím odběratelé zaplatí na ekologické dani do státní pokladny. A zcela přehlíží, že vyspělé české centrální zásobování teplem je nedostižnou metou i pro mnohé staré členy unie. Už pouhá centralizace spalování zvyšuje účinnost a snižuje škody.
Na zviditelnění velmi vážného problému tyto apely jistě poslouží, ale sami producenti tepla by neměli zastírat, že problém je složitější. Že neleží jen v užití rozdílných médií, z nichž jedno je a druhé není zatíženo daní. Velmi totiž záleží i na tom, jak je s těmito zdroji nakládáno. A právě v tom jsou mezi samotnými producenty tepla citelné rozdíly.
Připravovaná daňová reforma totiž velice preferuje kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, takzvanou kogeneraci, v níž právě někteří členové Teplárenského sdružení nade vše vynikají. Teplo dodávané domácnostem z kombinované výroby není zdaňováno. Máme u nás dokonce tepelné „autostrády“ či „trubkostrády“, například z Mělníka, Opatovic nebo z Poříčí, do sídlišť velkých měst, které dodávají do domácností nezdaněné teplo.
Producenti tepla si význam kogenerace dobře uvědomovali dávno před tím, než se vůbec začalo uvažovat o ekologické dani. Jestliže i poté někteří z nich investovali raději do výtopen, kde se médium pouze spálí a využívá na teplo, projevili neprozíravost, která se jim po zavedení daně vymstí. A bohužel i napojeným odběratelům.
Samozřejmě vznikne ekonomický tlak. Odběratelé v něm budou nevinně a movitější z nich nejspíš začnou opravdu uvažovat o jiném způsobu vytápění. Což těm zbylým teplo ještě zdraží. Bude tedy na dodavateli tepla, jak rychle bude schopen zareagovat a investovat do kogenerace. Nežijeme snad v zemi, kde se volá po ekonomických stimulech? Toto je jeden z nich.
Společná výroba elektřiny a tepla je úžasný vynález, který dvojnásobně zhodnotí užitou energetickou surovinu, a tím vlastně na polovinu sníží emise oxidu uhličitého proti samostatné výrobě elektřiny na jedné a tepla na druhé straně. Pavel Kaufmann z Teplárenského sdružení vymyslel hezký příměr s vagonky plnými energie. Když do kondenzační elektrárny zajedou tři, energie jednoho z nich se přemění v elektřinu a dva vyletí komínem a odpaří se ve věžích. V kogenerační jednotce připadne taky jeden na elektřinu, ale druhý na teplo a pouze jeden zatíží životní prostředí. Preferováním kogenerace zdvojnásobíme účinnost a snížíme produkci skleníkových plynů. Samostatné spalování v moderních velkých provozech má sice až závratnou účinnost, ale neřeší výrobu ušlechtilejší elektrické energie. Bylo by vážnou chybou ekologické reformy, kdyby toto nerozlišovala a producenti tepla to dobře vědí.
Své jistě sehrála žárlivost na plynové kotlíky. Plyn na topení nám nikdo nezdaní, přestože nebudeme mít ve sklepě kogenerační jednotku. A stát tak využil možnost zvýhodnit koncovky rozvodných plynových sítí, do nichž v minulosti na podporu ušlechtilejší energie investoval spoustu peněz.
Cítím však s teplárníky v nerovnosti domovních a blokových kotelen na plyn. Mohou mít obdobný výkon a obsluhovat stejný počet bytů, první ovšem spaluje bez daně, druhá jen proto, že má v zemi trubky, s daní. Každá výjimka ovšem musí někde začínat a někde končit. Také kogenerace se vztahuje jen na byty, které tvoří okolo šedesáti procent odběru. Zbytek se zdaňuje, bohužel i včetně škol a nemocnic, kde je stanovení daňové hranice ještě citlivější.
Evropská směrnice ovšem stanovila i jeden neuvěřitelný nonsens - vytápění elektřinou vyjde ve srovnání s uhlím, jedno jestli spalovaným doma nebo ve výtopně, o polovinu levněji. Na laciném konci žebříčku budou vévodit dřevo, zemní plyn a kogenerační teplo, které budou od daně osvobozeny. Majitelé starých uhelných kotlů si za topnou sezonu připlatí alespoň 1500 korun a jen o málo méně zaplatí odběratelé tepla z uhelné výtopny. Jejich kouřové signály už úpí po kogeneraci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).