Menu Zavřít

Kouříme méně a hůře

20. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Philip Morris

BRAND24

Neustále rostoucí ceny cigaret a tabákových výrobků, zejména v důsledku zvyšování daně z přidané hodnoty a spotřební daně, donutily Čechy mírně omezit kouření. Tak to alespoň vypadá podle čísel, které v minulém týdnu zveřejnil dominantní hráč na českém trhu, společnost Philip Morris. Podle jeho odhadů se v prvním čtvrtletí letošního roku snížil celkový trh cigaret o dvě procenta na 4,7 miliardy kusů. A tento vývoj kopírovaly i prodeje a tržby samotné firmy. Obrat po odečtení daní, které tvoří až 80 procent ceny každé krabičky, spadl o 0,8 procenta na necelé 2,5 miliardy korun. Na kusy na tom byla firma ještě hůř, když se prodej propadl o více než devět procent.
Podobný vývoj zaznamenalo i sousední Slovensko, tamní trh se propadl o 6,4 procenta na celkových 1,5 miliardy prodaných cigaret.
„Stále více je patrný příklon k levnější značkám a střední segment tak přichází o své tržby. Naopak prémiové značky si svůj podíl udržely,“ komentoval výsledky hospodaření šéf financí kutnohorského výrobce Daniel Gordon.
Stále větším problémem pro výrobce tabákových produktů je přitom nelegální obchod s cigaretami. Philip Morris na základě terénního průzkumu odhaduje, že v loňském třetím čtvrtletí mohlo být falešných více než osm procent krabiček. Ve srovnatelném období o pět let dříve to byly jen dvě procenta. Nelegálně vyráběné cigarety přitom podle mezinárodních testů obsahují mnohem více škodlivých látek než ty „autorizované“. Podle studie washingtonské organizace Center for Public Integrity z roku 2008 je v nich například výrazně vyšší procento nikotinu a obsahují neobvyklé příměsi jako arzenik či jed na krysy, které jistě „nepreferuje“ ani silný kuřák.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).