Menu Zavřít

Kouchner obviněn z klientelismu

5. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Francie

Francouzský ministr zahraniční Bernard Kouchner odmítl ve středu minulý týden obvinění z neetických závazků s africkými vládami a nařčení z klientelismu. Informace přinesla kniha novináře Pierra Péana Le monde selon K. (Svět podle K.), dle níž měl Kouchner v letech 2002 až 2007 přijít k nemalým částkám za konzultace v soukromých firmách Africa Steps a Imedia, jejímiž majiteli byli jeho přátelé. Tyto společnosti uzavřely poradenské smlouvy na reformy zdravotnických systémů s vládami v Gabunu a Konžské republice (Brazaville) v hodnotě téměř 4,6 milionu eur (129 milionů korun). Autor v knize uvádí, že část honoráře za konzultantské služby byla vyplacena až po Kouchnerově jmenování do funkce ministra zahraničních věcí a že měl prostřednictvím své funkce možnost ovlivňovat obě africké vlády. Kouchner vše odmítl a je připraven autora knihy zažalovat. Pro francouzský týdeník Le Nouvel Observateur Kouchner řekl: „Nepodepsal jsem nikdy žádnou dohodu s africkou zemí.“
Socialisté, kteří se Kouchnera po jeho jmenování ministrem zahraničí v Sarkozyho vládě zřekli, žádali okamžité vysvětlení všech podezření. Na Kouchnerovu obranu se naopak postavila většina pravicových politiků, včetně premiéra Françoise Fillona. Důvody, které by mohly stát za Kouchnerovým obviněním, jsou různé. Kouchner sám uvedl: „Mám několik hypotéz. Jednou z nich je žárlivost. V některých kruzích je úspěch trnem v oku. Nemyslím tím jen můj, ale úspěch člověka, který je populární mimo vládu i ve vládě, nehledě na svou pravicovou či levicovou politickou příslušnost. Někdo si myslí, že jsem zradil levici, některé dráždím svou nelegitimní příslušností k pravici.“ Péan v knize kritizuje Kouchnera za jeho postoj ke konfliktu ve Rwandě, obviňuje ho z očerňování Srbů během války v bývalé Jugoslávii a zaútočil na jeho „anglosaský kosmopolitismus“, což má být narážka na ministrův částečný židovský původ. Aféra vyvolala velký rozruch a spekuluje se o Kouchnerově dalším setrvání ve vládě. Mezi diplomaty již padlo jméno Huberta Védrina, bývalého ministra zahraničí vlády Lionela Jospina, který by mohl Kouchnera ve funkci nahradit.

BRAND24

BOX
Bernard Kouchner, povoláním lékař, je spoluzakladatelem mezinárodní organizace Lékaři bez hranic a nositelem Nobelovy ceny za mír za své dlouholeté humanitární aktivity. Od roku 1992 byl třikrát ministrem zdravotnictví a od roku 2007 je ministrem zahraničí v Sarkozyho vládě. Ve Francii patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější politiky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).