Menu Zavřít

Korupce stojí každého až 1000 korun měsíčně

31. 8. 2011
Autor: profit

Iniciativa "Konec korupci!" varuje: "Buďme na pozoru, formují se klíčové zákony, které se tváří, že korupci omezí, ale ve skutečnosti tomu zdaleka tak není. Podle současných pracovních verzí těchto zákonů dokonce hrozí, že korupční prostředí v některých ohledech ještě zvýší."

Foto: Profimedia.cz

Iniciativa je společným projektem Nadačního fondu proti korupci (NFPK) a Veřejnosti proti korupci (VPK) a snaží se hlasitě upozorňovat na tuto hrozbu a zároveň přijít s vlastními konkrétními návrhy změn, které by dané zákony vybavily mocí korupci významně omezit. Jedná se o zákon o veřejných zakázkách, občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích.

Zákon o veřejných zakázkách

Ačkoli vládní novela tohoto zákona byla prezentována jako krok ke zprůhlednění systému veřejných zakázek, ohlašované zprůhlednění v zásadě nepřináší. Neumožňuje totiž zjistit, kdo je konečným vlastníkem veřejných peněz, které v soutěži o zakázku získala vítězná firma. Rovněž nezabraňuje tomu, aby osoby mající vliv na rozhodování o veřejné zakázce nebyly konečnými vlastníky firem získávajících tyto zakázky, a tudíž i beneficienty peněz z veřejných rozpočtů.

„Chce-li firma dostávat veřejné peníze, musí se před státem ´svléknout do naha´: musí ukázat celou svou majetkovou strukturu až po beneficienty,“ říká předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. „To ´svlékání firem do naha´ není žádnou novinkou. Standardně se uplatňuje u všech bank, pojišťoven, finančních institucí, zkrátka u firem, jimž lidé svěřují návratně své peníze. Není tedy nejmenší důvod, proč by firmy, kterým občané svěřují peníze nenávratně, neměly ukázat celou svou majetkovou strukturu,“ dodává.

Občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích

Podobnou pasivitu pozorujeme i u anonymních listinných akcií, hlavního nástroje kryjícího korupční praktiky. Občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích ponechává existenci anonymních listinných akcií beze změny. Ba co víc, důvodová zpráva zákona o obchodních korporacích prohlašuje, že zrušení anonymních listinných akcií je „překonanou“ myšlenkou. Kromě toho tento návrh silně rozostřuje vlastnictví společností s ručením omezeným.

„Zatímco u akciových společností je v nově navrhované úpravě občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích intenzita zhoršení transparentnosti vlastnictví značná, u společností s ručením omezením téměř absolutní a dělá z nich skoro dokonalou pračku na špinavé peníze,“ uvádí členka občanského sdružení Veřejnost proti korupci Hana Marvanová. Zevrubná analýza NFPK a VPK mluví jasně: budou-li návrhy občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích přijaty v současné podobě, markantně přispějí ke zhoršení už tak neprůhledného podnikatelského prostředí a posílení korupčních struktur v České republice.

BRAND24

Nepřijde-li kladná změna, budeme dál odvádět 1000 Kč měsíčně

„Iniciativa Konec korupci! je výzvou ke změně. Výzvou vládě, parlamentu, veřejným orgánům: je nejvyšší čas začít korupci účinně řešit! Není možné o ní stále jen diskutovat, potřebujeme hmatatelné výsledky,“ tvrdí člen správní rady NFPK Stanislav Bernard a doplňuje: „Projekt Konec korupci!“ je také výzvou všem občanům, organizacím a spolkům, kterým není situace v České republice lhostejná. Korupce se totiž týká nás všech, každého obírá o 1 000 korun měsíčně. Neuděláme-li něco s korupcí, budeme dál platit korupčníkům toto výpalné.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).