Menu Zavřít

Koruna vyrovnala rekord k dolaru 24,18 Kč/USD, zpevnila i k euru

16. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Česká měna dnes od rána posiluje a vyrovnala historické maximum vůči dolaru, které činí 24,18 Kč/USD.

Česká měna dnes od rána posilujea vyrovnala historické maximum vůči dolaru, které činí 24,18Kč/USD. Důvodem jsou pokračující ztráty dolaru vůči euru, řeklČTK Vladimír Kvasnička. Koruna mírně zpevnila také vůči euru, ato o čtyři haléře na 31,39 Kč/EUR. Koruně k silnějším hodnotám pomohly pondělní příznivé údaje oplatební bilanci. Deficit běžného účtu dosáhl překvapivě nízkéúrovně 6,3 miliardy korun, slušný byl také příliv zahraničníchinvestic. Měna také těží z diskuse o privatizaci Českého Telecomu.Kabinet by dnes sice měl jednání o prodeji na týden přerušit,podle posledních informací to vypadá, že většina členů vládypreferuje prodej Telecomu přes trh. Ten by podle ekonomů i Českénárodní banky mohl vést k posílení koruny.

CONTENT24

Vládě se podle Kvasničky nepodaří Telecom prodat do konceroku, ale spíše v lednu nebo v únoru. Na investory to však mápsychologický dopad již nyní, vliv bude mít také samotnérozhodnutí vlády o způsobu prodeje.

Dolar na světových trzích opět ztrácí a blíží se úrovni 1,30USD/EUR. Ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová však vnejbližší době očekává obrat trendu. Investoři podle ní začnouvybírat své zisky a dolar by tak mohl posílit vůči euru apřeneseně i vůči české měně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).