Menu Zavřít

Kopírováni v Polsku

14. 9. 2007
Autor: Euro.cz

SOR Libchava

BRAND24

Společnost SOR Libchavy se bude domáhat, aby polská firma Solbus zastavila licenční výrobu jejích autobusů, protože licenční smlouvu uzavřenou v roce 2003 již libchavský výrobce ukončil. „Přestože byl kontrakt v loňském roce vypovězen, firma Solbus výrobu nezastavila. Proto jsme se rozhodli řešit dlouhodobé problémy se Solbusem právní cestou a budeme žádat okamžitou nápravu,“ uvedl Michal Kubasa, manažer SOR pro export.
SOR je přesvědčena, že současná výroba autobusů na jeho konstrukční bázi je neoprávněná. Pokusy o smírné řešení sporu skončily neúspěšně. „Věříme, že právo je na naší straně a jedná se o jasné porušení smluv a licenčního práva,“ říká Petr Hájek, člen představenstva SOR. Polská strana odmítla dotaz týdeníku EURO komentovat.
Na základě licence se v Polsku za rok 2004 vyrobilo a pod značkou Solbus prodalo přibližně 120 autokarů a předloni už zhruba o třicet více. Dle SOR Libchavy byl prý o autobusy značný zájem, a proto po vypršení licenční smlouvy vstoupila na polský trh přímo. Založila firmu SOR Poland, první autobusy hodlá prodat ještě letos.
Podnik SOR Libchavy vznikl v roce 1991 díky bývalým zaměstnancům vysokomýtské Karosy. Zprvu firma vyráběla stavební maringotky, od roku 1993 pak autobusy. V současnosti ji ovládá skupina J&T. Loni SOR vyrobila 410 autobusů, což znamenalo meziroční nárůst o více než 60 procent. Letos plánuje prodat 430 autobusů. Loňský obrat činil okolo 1,5 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).