Menu Zavřít

Konvergenční pionýři

21. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Výpadek příjmů z pevných linek nahrazuje Telefónica O2 výnosy z IT služeb

IT společnost Deltax Systems spolupracovala s operátorem Telefónica O2 tak dlouho, až se telekomunikační firma rozhodla ji koupit. Akviziční choutky dostaly konkrétní obrysy na začátku předminulého týdne, kdy Telefónica oznámila, že od dosavadních vlastníků Deltaxu, dvanácti fyzických osob, získala 100 procent všech akcií softwarové firmy. Transakce, jejíž hodnota se podle zdrojů týdeníku EURO pohybuje kolem čtvrt miliardy korun, může mít zásadní dopad na český trh IT služeb.
Lze předpokládat, že natolik silný hráč, jakým Telefónica je, výrazným způsobem rozvíří dění v segmentu systémové integrace. Telefónica má oproti konkurentům další výhodu - dlouholetou praxi v telekomunikacích a především schopnost nabízet klientům konvergovaná řešení, tedy kombinaci hlasových a datových telekomunikačních služeb s dodávkou potřebného softwaru. „Přínosy akvizice Deltaxu jsou především v oblasti firemní klientely, které nyní můžeme vlastními silami nabízet komplexní ICT služby. Konvergence navíc v našem případě neznamená jen IT a pevná linka, ale i mobilní služby,“ říká Petr Slováček, viceprezident české Telefóniky pro provoz a nejvýše postavený Čech ve firmě.

Místo pevných linek.

Myšlenka na poskytování IT služeb zrála v hlavách manažerů Českého Telecomu, který byl předchůdcem dnešní Telefóniky O2, pět až šest let. Víceméně od chvíle, kdy mobily začaly nahrazovat pevné linky a Telecom se musel vypořádat s výrazným propadem příjmů z fixního byznysu. „Tehdy nám začalo být jasné, že výpadek výnosů musíme něčím nahradit, proto jsme se začali dívat na trh informačních technologií, který je telekomunikacím přece jen nejblíže,“ vzpomíná Slováček. Telecom měl na výběr dvě varianty - buď nějakou softwarovou či počítačovou firmu koupit nebo s takovými subjekty vytvářet aliance a společná zákaznická řešení. „Kvůli konkurenčním problémům či odlišným zájmům aliančních partnerů je často jednodušší najít vhodný subjekt, koupit jej a začlenit do struktur firmy,“ říká Slováček.

Průkopníci z Česka.

Blížící se privatizace Českého Telecomu, která proběhla v roce 2005 do rukou španělské Telefóniky, snahu firmy o vstup do IT branže trochu zbrzdila, ale nepohřbila. „Příchod nového majoritního vlastníka, který má v IT několik různých aktivit, poté celý proces zase zrychlil. Telefónica si totiž na nás chce vyzkoušet, jak bude fungovat firma konvergující telekomunikační služby s IT,“ vysvětluje viceprezident operátora.
Jeho nadřízení z evropské centrály firmy si zřejmě Českou republiku oblíbili. Český Telecom loni spojili s Eurotelem, aby zde otestovali, jak bude fungovat operátor nabízející mobilní služby i pevné linky, a nyní k telekomunikačnímu byznysu ještě přidají IT služby. „Spojení Telecomu s Eurotelem ukázalo, že takovou akci lze provést rychle a rozhodně s pozitivním výsledkem, proto ke stejnému kroku přistoupili i v dalších zemích, v současnosti například spojují mobilní a fixní byznys ve Španělsku,“ říká Zdeněk Kaplan, ředitel Telefóniky O2 pro firemní služby.
Nyní si Telefónica na české pobočce otestuje, jak lze konvergovat telekomunikace s IT a jaké výhody může taková synergie přinést. „Jsme takový lakmusový papírek, jak to bude fungovat. Ne pilotní provoz ve smyslu - zkusme to a uvidíme. Spíše jsme pionýry v neprobádané oblasti. S tím, že si nemůžeme dovolit neuspět,“ soudí Kaplan.

Z potenciálního cíle konkurent.

Proces akvizice Deltaxu trval podle Slováčka více než rok, přičemž Telefónica měla původně v hledáčku více než deset softwarových firem pohybujících se na českém trhu. „V konečné fázi jakéhosi shortlistu jsme analyzovali pět firem a na základě multikriteriálního hodnocení jsme dospěli k rozhodnutí, že koupíme Deltax,“ dodává Kaplan.
Týdeník EURO již před několika měsíci přinesl informaci, že se Telefónica zajímá o systémového integrátora ICZ, jenž se pohybuje na stejném trhu jako Deltax. Z vyjednávání s majiteli ICZ, které údajně dospělo do pokročilé fáze, však nakonec sešlo, a z potenciálního akvizičního cíle se nyní stal jeden z konkurentů Telefóniky. „V nejbližší době žádnou další transakci v IT sektoru neplánujeme. Nejdříve musíme začlenit Deltax do našich struktur a po nějaké době akvizici vyhodnotíme s tím, zda budeme, či nebudeme hledat další subjekt pro doplnění portfolia,“ sdělil Slováček týdeníku EURO.

Akvizice místo evoluce.

Telefónica uvažovala i o variantě, že by silnou IT divizi vybudovala interně, od základů. „Jenže postavit tým kvalitních lidí, získat dostatek klientů a vybudovat si na trhu renomé by bylo na dlouhou dobu. Navíc klientské portfolio Deltaxu zapadá do našich plánů, takže jsme místo pomalé interní evoluce volili akvizici této firmy,“ tvrdí Kaplan.
Spojení s nadnárodní firmou hodnotí Martin Tax, předseda představenstva a jeden ze zakladatelů Deltaxu, jako logický krok při vývoji firmy a dobrou příležitost pro rozšíření nabídky o nové produkty a služby. „Z mého pohledu má naše firma takový odborný a lidský potenciál, že ve spojení s možnostmi Telefóniky O2 se může během několika let stát jedničkou na našem trhu,“ řekl Tax týdeníku EURO. „Spojení dvou firem z první desítky IT systémových integrátorů vytváří společně s telekomunikačními službami Telefóniky nové, unikátní příležitosti,“ dodává Petr Menclík, výkonný ředitel Deltaxu.

Tvrdší konkurence.

Vznik prvního konvergovaného systémového integrátora na českém trhu hodnotí manažeři oslovení týdeníkem EURO veskrze pozitivně, byť někteří přiznávají, že tento krok znamená zostření konkurence na trhu. „Takto spojená firma bude pro zákazníky mnohem respektovanějším partnerem, navíc mají za zády silnou nadnárodní korporaci. Na druhé straně je možné, že se budou nějakou dobu utápět ve vlastních problémech při vymezování prostoru, kdo a co bude dělat, kdo má jaké pravomoci či kompetence,“ říká jeden z manažerů, který si nepřál být jmenován. „Předpokládám, že za nákupem Deltaxu je především snaha získat kompetence, které v oblasti IT Telefónica postrádá, a zároveň získat přístup k současným zákazníkům Deltaxu,“ odhaduje Petr Adámek, ředitel společnosti Siemens IT Solutions & Services pro veřejný sektor. „Telefónica bude nyní schopna zajistit o něco více svých projektů interními silami, ale v praktickém životě to bude spíše znamenat ještě větší možnost pro kooperace a subdodávky dalších firem. Systémová integrace ve správném provedení znamená zvětšení celkového koláče příležitostí poskytnutím větší přidané hodnoty zákazníkovi,“ soudí Jan Červinka, šéf společnosti Adastra, jež je přímým konkurentem Deltaxu.
Milan Prypoň, generální ředitel společnosti Hewlett-Packard, která je jedním z největších systémových integrátorů na trhu, tvrdí, že akvizice Deltaxu pro něho není žádným překvapením. „Spíše jsem očekával, že Telefónica spolkne ještě ,větší rybu‘, což se však stále může ještě stát. Jsem přesvědčen, že postupné prolínání a slučování technologických a telekomunikačních firem bude ještě několik let pokračovat, ale my jsme na to připraveni. Tato transakce nemůže ohrozit strategické cíle HP, umím si díky tomu představit možnosti širší spolupráce,“ řekl Prypoň týdeníku EURO.

Dvě miliardy v IT.

Telefónica O2 začlení Deltax do divize pro firemní klientelu, kam spadá i společnost Telefónica O2 Services, jež vznikla z bývalé dceřiné firmy Omnicom. „Stejně jako pro nás jsou výhodnější kontrakty s co nejkomplexnějšími dodavateli, tak nyní i my budeme moci korporátním zákazníkům nabízet co nejširší škálu služeb,“ tvrdí odhodlaně Kaplan, jenž má integraci Deltaxu na starosti. Z IT služeb a řešení Telefónica loni získala na tržbách 538 milionů korun, plán pro letošní rok počítá zhruba s 1,6 miliardou korun. „Když k tomu připočteme minimálně 300 milionů z tržeb Deltaxu, dostáváme se k hranici dvou miliard korun generovaných z IT řešení. V segmentu systémové integrace rosteme výrazně rychleji než trh, a tak by to mělo zůstat minimálně pro příští rok,“ uzavírá Kaplan.

Státní správa? Dobrý zákazník

Společnost Deltax Systems vznikla v roce 1992 jako distributor počítačového vybavení několika různých značek, například Sun Microsystems či Dell. V průběhu devadesátých let prochází Deltax expanzivním obdobím doprovázeném několika akvizicemi počítačových a softwarových společností. Postupem času se firma začíná věnovat vývoji vlastních programů a systémové integraci. Tedy seskupování různých softwarů a aplikací od několika subdodavatelů do jednoho kompaktního celku, který poté systémový integrátor dodá koncovému zákazníkovi. Deltax také začíná prodávat svá řešení do státní správy, například dodal software pro sčítání lidu v roce 2001 či v poslední době informační systém pro rejstřík trestů. Časopis Ekonom uvedl, že Deltax generuje z podnikání se státem téměř 40 procent svého obratu, přičemž největším zákazníkem je ministerstvo spravedlnosti. Akciová společnost Deltax Systems měla před prodejem Telefónice dvanáct vlastníků, fyzických osob. Martin Tax, zakladatel a dlouholetý šéf firmy, podle posledních údajů z obchodního rejstříku držel 26,6procentní balík akcií, zhruba dvacetiprocentní podíl patřil dalšímu ze zakladatelů, Zdeňku Dutému. Tržby Deltaxu se pohybují kolem 300 milionů korun. Firma v současnosti zaměstnává přes 150 softwarových odborníků. Třikrát během posledních čtyř let se Deltax probojoval do desítky největších systémových integrátorů v České republice.

BRAND24

Konkurenti Deset největších systémových integrátorů na českém trhu*

  • Adastra
  • AutoCont CZ
  • Deltax Systems
  • E.ON IS
  • Hewlett-Packard
  • ICZ
  • IDS Scheer
  • Logica CMG
  • Siemens IT Solutions & Services
  • Telefónica O2

* Řazeno dle abecedního pořadí
Pramen: sdružení Hot Top

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).