Menu Zavřít

Kontroloři zjistili chyby při čerpání peněz

17. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a agentura CzechInvest podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) chybovaly při administraci loni ukončeného operačního programu Průmysl a podnikání. Z toho přitom byla dosud vyplacena zhruba polovina z deseti miliard korun určených pro české firmy a podnikatele.

BRAND24

Podle NKÚ byla v letech 2004 až 2006 například špatně nastavena některá pravidla pro čerpání těchto peněz a mezi přijetím žádosti a rozhodnutím o poskytnutí dotace uběhla příliš dlouhá doba. Ministerstvo prý také zbytečně utratilo dva miliony korun za výzkumné projekty.

NKÚ kritizoval také administrativně náročný systém programu, který podle kontrolorů zpomaluje čerpání peněz ze strukturálních fondů, což prošlo bez pozornosti MPO. „Průměrná doba mezi přijetím žádosti a vydáním rozhodnutí o poskytnutí dotace dosáhla 249 dní, u některých překročila 300 i 400 dní. Došlo i k případům, že koneční uživatelé obdrželi rozhodnutí o poskytnutí dotace spolu s podmínkami až po ukončení realizace projektů. Řada podmínek se tak stala bezpředmětnými,“ uvedl prezident NKÚ František Dohnal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).