Menu Zavřít

Kontrola dodržování léčebného režimu

8. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Jaké možnosti mám jako zaměstnavatel při účinné kontrole dodržování léčebného režimu svých zaměstnanců?

Tedy chci-li zkontrolovat, jestli se při nemocenské skutečně léčí, nebo jestli třeba místo toho neopravují dům. Jestli se nepletu, tak se vždycky musím obrátit na ČSSZ. Musí ale na můj podnět reagovat? Do kdy? Obávám se, že než přijdou na kontrolu, tak už bude pozdě. Mám i jiné možnosti, tj. nějakou kontrolu vlastními silami? (Uzná pak ČSSZ například pořízené fotografie zaměstnance pracujícího na zahradě?) Nebo mohu zavolat policii?

J. Vaněk

Provádění kontroly dodržování léčebného režimu je zákonem č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, svěřeno pouze okresním správám sociálního zabezpečení (OSSZ). Zaměstnavatel nemá možnost provést kontrolu dodržování léčebného režimu práce neschopným zaměstnancem podle žádného právního předpisu, ale o provedení takové kontroly může požádat OSSZ. Správa sociálního zabezpečení pak na vyžádání zaměstnavatele provede kontrolu dodržování léčebného režimu podle svých možností. Provedení kontroly dodržování léčebného režimu na vyžádání zaměstnavatele není OSSZ uloženo jako povinnost.

Při rozhodování o odnětí či krácení nemocenské z důvodu porušení léčebného režimu vychází OSSZ z nesporných důkazů o porušení léčebného režimu. Prokáže-li zaměstnavatel, že jeho zaměstnanec v době pracovní neschopnosti nedodržoval léčebný režimu, může OSSZ při rozhodování o snížení či odnětí nemocenské z takových důkazů vycházet.

BRAND24

Od 1. ledna 2009, tj. od účinnosti zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění (ve znění novel), bude moci zaměstnavatel v prvních čtrnácti dnech pracovní neschopnosti svého zaměstnance kontrolovat. Konkrétně zda se tento zaměstnanec zdržuje v místě, které uvedl svému ošetřujícímu lékaři, popřípadě zda dodržuje režim stanovených vycházek. Jestliže zjistí porušení těchto povinností, bude moci zaměstnanci snížit nebo odejmout náhradu mzdy v době pracovní neschopnosti.

Alena Fraňková odborná tisková pracovnice Česká správa sociálního zabezpečení

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).