Menu Zavřít

Konsorcium v čele s ArcelorMittalem kupuje italskou ocelárnu Ilva

26. 5. 2017
Autor: CC BY 2.0: David Wilson via Flickr

Konsorcium tvořené největším světovým producentem oceli ArcelorMittal a italskou ocelárnou Marcegaglia převezme problémovou italskou ocelárnu Ilva. Konsorcium nabídlo za ztrátovou firmu necelé dvě miliardy eur (52,9 miliardy korun). Závod firmy Ilva je největším producentem oceli v Evropě podle kapacity produkce.

Zvláštní komisaři pověření státem, kteří řídí ocelárnu, dali přednost nabídce od ArcelorMittal před konkurenční nabídkou skupiny zahrnující indickou JSW, dodal informovaný zdroj, na nějž se odvolala agentura Reuters. Jejich rozhodnutí ještě musí ratifikovat italské ministerstvo průmyslu.


Přečtěte si o překvapivém kroku slavného výrobce motocyklů:

Harley Davidson přesune část výroby z USA do Thajska. Odbory protestují

Logo legendárního výrobce motocyklů společnosti Harley Davidson


Itálie hledá kupce pro ocelárnu Ilva sídlící v jihoitalském přístavním městě Taranto od roku 2015, kdy vláda převzala kontrolu nad továrnou s cílem očistit ji a zachránit tisíce pracovních míst v ekonomicky slabé oblasti. V roce 2012 se ocelárna kvůli skandálu dostala pod zvláštní správu. Majitelé ocelárny čelí obvinění, že způsobili ekologické a zdravotní problémy v oblasti.

Pro italského premiéra Paola Gentiloniho je budoucnost jihoitalské ocelárny zvlášť důležitá, protože jeho vláda drží společnost nad vodou prostřednictvím státních záruk za úvěry a další zvláštní podpory od státu. To vyvolalo kritiku dalších producentů oceli i Bruselu.

BRAND24

Celková kapacita ocelárny je 11 milionů tun oceli ročně. Loni vyprodukovala pouhých 5,8 milionu tun.

O průmyslu a investicích dále čtěte:

ArcelorMittal zdvojnásobil čtvrtletní zisk na 54 miliard

Manažer hájil neúspěšné investice přirovnáním Británie k hitlerovskému Německu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).