Koňská kosmetika

25. července 2008, 14:38 - Pavel Hanslíček
25. července 2008, 14:38

Přípravky z kobylího mléka putují z Alp až do Austrálie

Už jste si někdy osvěžili po holení tváře kobylím mlékem? Nebo jste si jím namazali ruce? Možná, že ano, ale nevíte o tom. O léčivých účincích kobylího mléka psali již před třemi tisíci lety staří Číňané a dnes se používá do mnohých kosmetických přípravků. Nesmí to být ovšem mléko od ledajakých klisen.
Chovu klisen, jejichž mléka lze využívat ke kosmetické výrobě, se věnuje rodina Steurerova ve vsi Hittisau v rakouském Bregenzerwaldu. Bregenzský les je poměrné rozsáhlou oblastí v Rakouských Alpách, mezi arlberským masivem a sníženinou Bodamského jezera. Celé stádo Steurerových má třicet klisen a jednoho hřebce. Kromě rakouských pracovních studenokrevníků plemen Noriker a Haflinger, jsou v něm také polské, norské a nově dokonce i mongolské klisny. A chovný hřebec rasy Tinker.
„Koně jsou pro nás partneři, bereme je jako členy rodiny. Na stavbu stájí jsme dovezli dřevo až z Finska. Ani v Rakousku totiž bohužel nemáme dostatečně zdravé dřevo,“ říká Irma Steurerová, která o zakládání koňských farem přednášela až v Kazachstánu, kam ji pozvala tamní zemědělská akademie.
Převážnou část léta jsou koně na pastvě na horských loukách v okolí Hittisau. Do domovských stájí přijdou jen na zimu a při porodu hříběte. Těch se u Steurerových rodí průměrně dvanáct za rok. Každé hříbě se kojí asi osm měsíců a jedna klisna přitom denně vyprodukuje až šedesát litrů mléka. Steurerovi ale oddojí nanejvýš čtyři litry. „Kobylí mléko zamrazíme, bez ohřívání při nízkých teplotách vysušíme a pošleme do Vídně na zpracování. Díky tomu, že mléko nezahříváme, uchovají se veškeré jeho cenné složky,“ popisuje Irma Steurerová. Podotýká, že kobylí mléko se velmi podobá mateřskému. „Obsahuje méně tuku než kravské, hodně minerálů, mléčného cukru, stopových prvků a vitaminu C. Podporuje tedy prokrvení, látkovou výměnu a vyhlazuje pokožku. Proto je vhodné pro péči o pleť, léčbu arteriosklerózy i žaludečních onemocněních. Kobylí mléko mohou pít i malé děti a také lidé s alergií na mléko kravské. A dokonce i lidé, kteří přišli při operaci o velkou část žaludku,“ vypočítává vzácné možnosti kobylího mléka Irma Steurerová. Kvalitu kobylího mléka z Hittisau výrazně ovlivňuje pobyt koní v čisté horské přírodě a samozřejmě i citlivé zacházení se zvířaty. Pod značkou Steurer Stutenmilch Kosmetik připravují Steurerovi kompletní sortiment od granulátu do jídla přes ruční a oční krémy, sprchové gely, vody po holení až po spreje na nohy a přísady do revitalizačních koupelí. Celkem téměř třicet položek. Veškerá kosmetika je samozřejmě dermatologicky testovaná. Zájem o ni je nejen v Rakousku a okolní Evropě, ale zásilky zboží odcházejí z Brenzerwaldu například i do Ruska, Arábie, Austrálie. Odběrateli jsou nejen drobní spotřebitelé, ale také obchodníci, kteří kosmetiku z kobylího mléka prodávají dále.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče