Menu Zavřít

Konkurenceschopnost potravinářství zajistí automatizace

26. 8. 2013
Autor: Redakce

Úroveň automatizace ve strojírenství je obecně stále vyšší než například v potravinářském průmyslu. Přitom roboty můžou být přínosem i tam. Dokáží zabalit do kartonového boxu až 400 čokoládových tyčinek za minutu. Zvládnou (pomocí kamery) určit polohu čokoládového bonbonu na dopravníku a frekvencí dvou cyklů za sekundu bonbony přemisťovat z pásu do blistru.

Asi nikoho nepřekvapí fakt, že úroveň automatizace ve strojírenství je obecně stále vyšší než například v potravinářském průmyslu. Z televize nebo z vlastní zkušenosti (např. exkurzí) známe velké strojírenské firmy, v jejichž výrobních halách jen tu a tam potkáte seřizovače nebo výrobního kontrolora. Na druhou stranu si jistě pamatujeme výjevy z potravinářské produkce, kde desítky lidí odebírají produkty z pásového dopravníku proto, aby je vzápětí vložili do kartonové krabice, blistru (obal pro bonboniéry) nebo do přepravky.

Trh však tlačí potravináře ke snižování cen více než kdykoli jindy. Lze tomuto tlaku dlouhodobě odolávat? Marketingoví experti výrobců potravin se snaží čelit poklesu zájmu spotřebitelů atraktivnějšími obaly, slevovými akcemi, dárkovými poukázkami a podobně. Ovšem důsledkem těchto aktivit jsou zmenšující se výrobní série, resp. obalové série. A to i v případě, že objem výroby celkově stoupá.

Vše uvedené s sebou bohužel nese komplikovanější, čili dražší logistiku. Zvýší se sice prodej, ale obvykle za cenu nižší marže. Co s tím? Cesta snižování kvality vstupních surovin není, u renomovaných a slušných výrobců, pochopitelně akceptovatelná. Kde tedy hledat řešení? Moje odpověď je jednoznačná: V automatizaci! Přesněji řečeno, ve flexibilní automatizaci. Samozřejmě se nejedná o stoprocentní spásu, ale o výraznou pomoc. Stále více potravinářů se tak vydává po stopách svých kolegů - výrobců aut.

Robotické systémy od ABB

Robotická divize ABB na tento stále rychleji se prosazující automatizační trend v potravinářství samozřejmě reaguje. V posledních letech bylo vyvinuto několik robotických systémů. Pomocí nichž lze úspěšně automatizovat procesy balení, paletizace, manipulace obecně. Roboty ABB dokáží například zabalit do kartonového boxu až 400 čokoládových tyčinek za minutu! Zvládnou (pomocí kamery) určit polohu čokoládového bonbonu na dopravníku a frekvencí dvou cyklů za sekundu bonbony přemisťovat z pásu do blistru.

Grafické rozhraní pro programování paletizace je dnes zpracováno tak jednoduše, aby změny paletizovaných produktů, palet nebo paletizačních schémat dokázal realizovat zaškolený operátor a nikoli specializovaný programátor.

Nevýhodou robotické automatizace v potravinářském sektoru prozatím zůstává nedostatečná zkušenost technických pracovníků s tímto typem automatů. I proto jsem již zaznamenal případy, kdy manažeři velkých potravinářských firem „stáhli“ do svých firem zkušené techniky automatizace z automobilek.

Speciální přístup k potravinářům

Obchodně-konstrukční tým ABB robotiky na tento deficit zkušenosti reaguje odlišným přístupem k zákazníkům z řad potravinářů. Návrhu řešení procesní automatizace předchází první krok tj. detailní „průzkum terénu“. Na základě analýzy učiníme krok číslo dva, tj. společně se zákazníkem sestavíme zadání projektu. Teprve až ve třetím kroku jej řešíme.

Podle mého názoru, zavedení automatizace zvýší konkurenceschopnost českých potravinářů i při současném zvyšování nebo alespoň zachování kvality produktů. Díky převedení zcela nekvalifikované, mechanické práce na roboty, které oproti člověku pracují za zlomek nákladů, lze kvalifikovaným zaměstnancům mzdové podmínky vylepšit, aniž by došlo k navýšení výrobních nákladů.

Zdroj: http://www.abb-conversations.com/cs/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).