Menu Zavřít

Konkurenceschopnost firem stoupne

4. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Zaměstnavatel by měl mít nárok na slevu na pojistném za každého zaměstnance, jehož vyměřovací základ je nižší než 1,15 násobek průměrné mzdy a jehož pracovní poměr trval celý kalendářní měsíc.

BRAND24

Výše slevy by měla činit 3,3 procenta z rozdílu mezi 1,15 násobkem průměrné mzdy a vyměřovacím základem zaměstnance, nejvýše však 25 procent jeho vyměřovacího základu. Návrh zákona počítá s existencí této slevy až do konce roku 2010.

Tato sleva snižuje cenu práce a zvyšuje konkurenceschopnost českých společností. Vazba na počet zaměstnanců s nižšími a průměrnými mzdami je však diskutabilní, jelikož v odvětvích s vyšší přidanou hodnotou jsou obecně i vyšší mzdy a není důvod tato odvětví z některých opatření protikrizového plánu vylučovat. Tuto slevu nejde uplatnit zpětně, a proto vláda navrhuje poskytnout zaměstnavatelům mimořádnou slevu pro předchozí období roku 2009. Bylo by ji ale možné uplatnit pouze na zaměstnance, jejichž práce trvala k poslednímu dni kalendářního měsíce, v němž by zákon nabyl účinnosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).