Menu Zavřít

Konjunktura na dále trvá

7. 5. 2007
Autor: Euro.cz

KOMERČNÍ REALITY Výstavba prestižního administrativního komplexu River City Prague vstupuje do další etapy. Developer uzavřel smlouvu s generálním dodavatelem pro budovu Amazon Court. Takové zprávy se objevují takřka denně - vysoká aktivita na trhu komerčních realit pokračuje.

KOMERČNÍ REALITY Výstavba prestižního administrativního komplexu River City Prague vstupuje do další etapy. Developer uzavřel smlouvu s generálním dodavatelem pro budovu Amazon Court. Takové zprávy se objevují takřka denně - vysoká aktivita na trhu komerčních realit pokračuje. River City, které dnes tvoří Danube a Nile House, je jenom jedním z mnoha administrativních komplexů, které dnes vyrůstají v Praze. Výjimečný je ovšem rozměry (celkem ho budou tvořit čtyři budovy), umístěním (na atraktivním okraji užšího centra) a zjevně také architektonickou kvalitou - obě už dokončené budovy získaly řadu ocenění. Možná méně efektní, ale stejně aktivní je ale výstavba administrativních budov i v jiných částech Prahy a celé republiky. METRŮ PŘIBÝVÁ

Developerskou „módou“ jsou v současné době předtím opomíjené logistické areály a naopak trh kancelářských prostor je už přehřátý - určitou dobu tomu nasvědčovala i stoupající míra neobsazenosti a stagnující, nebo dokonce klesající úroveň nájemného. Tyto předpovědi se ale nenaplnily, vývoj jde dokonce opačným směrem. Podle poslední studie sdružení nadnárodních realitních kanceláří Prague Research Forum se pronajímatelná kancelářská plocha v české metropoli (kde je drtivá většina všech nových administrativních budov) v prvním čtvrtletí opět zvětšila. Hlavní zásluhu na tom mělo dokončení dvou budov - dalšího přírůstku v michelském BB Centru a Technického centra České spořitelny na Pankráci. Díky těmto projektům se celková nabídka kancelářských prostor vyšší kvality zvýšila na dva miliony metrů čtverečních. V průběhu roku se tento stav rozhodně dále zvýší, očekává se dokončení dalších projektů, a to hlavně v Praze 4, ale i v jiných částech města. Míra neobsazenosti přesto klesla na šest procent. V jednotlivých pražských obvodech je ovšem velmi různá a sahá od 1,3 procenta v Praze 4 k dvanácti v Praze 6. Tento trend sleduje i vývoj nájemného, jehož výše je stabilní a v některých lokalitách dokonce stoupla. V centru dosahuje až 20 eur za měsíc na metr plochy, v okrajových oblastech klesá na 13 eur. Propad se tedy nekoná, naopak se zdá, že konjunktura pokračuje, což lze vztáhnout i na další segmenty trhu. Počínaje rezidenčním, a už zmíněnými logistickými parky konče. REALITY LETÍ, ALE…**

Vývoj českého realitního trhu koneckonců kopíruje světový trh. Reality jsou dnes oblíbeným investičním nástrojem, přičemž atraktivním cílem investorů je právě východní Evropa. Jak ukazuje index vývoje realitních indexů, právě letos je obliba tohoto regionu vysoká, naopak zájem o některé trhy víceméně stagnoval, nebo dokonce klesal.

Opatrnější analytici ovšem upozorňují, že ne vždy má růst akcií developerských firem či realitních investičních fondů ekonomické opodstatnění. Za příklad jim slouží třeba nedávný propad cen rezidenčních nemovitostí v USA, který se může - v případě zpomalení růstu americké ekonomiky -přenést i do segmentu komerčních realit, zejména kancelářských a obchodních.

BRAND24

Podobné problémy má právě nyní Španělsko - v posledních letech oblíbená destinace realitních investorů institucionálních i soukromých (tamější přímořské apartmány se nabízejí rovněž v Česku).

Ceny bytových jednotek se každým rokem šplhaly směrem vzhůru, podle všeho se ale zdá, že tato „bublina“ právě nyní praská. „Španělské problémy jsou varováním pro celý realitní sektor a především pro finanční instituce, které v konečném důsledku nesou hlavní riziko,“ říká Robert Šíbl ze společnosti Atlantik AM.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).