Menu Zavřít

Konec žravých časů

3. 9. 2012
Autor: Redakce

První zářijový víkend přinesl žeň především těm, kdo si chtěli zanadávat na Evropskou unii. Definitivně skončily klasické žárovky, které se už jen doprodávají, ke všemu se ještě na politické scéně mnoho nedělo, takže české zpravodajské weby (včetně E15.cz) opanovala zpráva ČTK o studii dvou Američanů, podle níž se úsporná auta a žárovky nevyplatí.

Kdo si čte jen titulky, má jasno – už zase nám něco vnucují. Nám, Čechům, kteří jsme byli hozeni do rozbouřených liberálních vod kapitalismu a naučili se v nich plavat, teď bude zlý Brusel něco nařizovat. (Článek o zmíněné studii naleznete ZDE)

Navážet se do žárovek je samozřejmě snadné. Z vynuceného konce Edisonem vynalezených baněk nemám radost ani já. A přiznávám, že v jejich světle je psán třeba tento komentář a že jsem si tudíž nasyslil balík těch úžasně neúčinných, ale světelně velmi příjemných šedesátiwattových stařenek, které Evropská komise poslala na smetiště.

Přesto si nemyslím, že přinutit uživatele, aby snižovali spotřebu elektřiny, je nesmysl. Za všemi těmi nabubřelými komentáři lidí, kteří argumentují, že svítit a topit Pánubohu do oken budou právě proto, že na to mají, totiž nelze nevidět elektrárenskou lobby. Řekněme si to na rovinu – i pro náš ČEZ je konec žárovek hrozbou.

Ne snad, že by pár uspořených wattů odstavilo Tušimice nebo Temelín. Hrozí ale, že si lidé začnou uvědomovat, kolik a proč za elektřinu vlastně platí. ČEZ je sice na rozdíl od západoevropských gigantů jako je E.ON nebo RWE na poli zelené energie velkým investorem a vlastníkem, nic pro něj ale není tak nevýhodné, jako uvědomělý občan nebo podnikatel, který začne počítat. A především hledat informace, které se moc nenosí.

Třeba o tom, že zatímco hektarovým solárním monstrům na polích zazvonil umíráček, zařízení pro rodinné domy a střechy továren začíná být cenově atraktivní. A že slovo „nízkoenergetický“ není strašák Bruselu, ale jeden ze způsobů, jak alespoň zmírnit účet za stále dražší elektřinu. Ta se v Česku vyrábí především proto, že ministři průmyslu s oblibou straší veřejnost, že proudu bude nedostatek.


Čtěte další komentáře autora

Škola už volá

Rumem proti krizi

BRAND24

Když jezevcem, tak s noblesou


Doposud brali spotřebitelé nákup elektřiny jako samozřejmost. Kolik naskákalo na elektroměru, tolik zaplatili. Pokud nás všechny žárovková blamáž přinutí přebírat kilowatty jako zboží v supermarketu a uvažovat, jestli jich opravdu potřebujeme tolik a za takovou cenu, pak to bude jen dobře.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).