Menu Zavřít

Konec živnostníků v Česku

10. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Za první tři letošní měsíce skončilo v Česku tolik podnikatelů jako dříve za celý rok. Dílem se vracejí na zaměstnaneckou dráhu, dílem rozšiřují řady nezaměstnaných.

Vládní reforma veřejných financí dusí podnikání

Skončíme nebo přesuneme své firmy do zemí, kde je podnikatelské prostředí příznivější. Dvě hrozby, které tuzemští podnikatelé vyslovují v posledním roce častěji než dříve. Někteří z nich už přešli od slov k činům. A není jich zrovna málo. Podle údajů z ministerstva obchodu a průmyslu skončilo za první čtvrtletí letošního roku s byznysem nebo ho dočasně dalo k ledu sto tisíc lidí. Vloni to bylo 140 tisíc lidí, ale za celý rok. Pětina českých podnikatelů působí v P raze, kde za první tři měsíce zaznamenaly úřady 3300 zrušených živnostenských oprávnění, 18 tisíc pozastavených a nově vydaných 9500. „Devadesát devět procent těch, kdo živnosti ruší, jsou fyzické osoby. Pokud jde o počet podnikatelů, kteří končí nebo začínají, neplatí, že jeden živnostenský list rovná se jeden podnikatel. Například dnes už není živnost koupě zboží, a na tuto činnost je třeba mít živnostenských listů hned několik. Nová živnostenská oprávnění si lidé často pořizují také proto, že to po nich chce jejich zaměstnavatel,“ uvedla vedoucí Živnostenského odboru Prahy 4 Pavla Melšová. Podle jejích slov pokračoval trend strméno úbytku živnostenských oprávnění i v dubnu. Přerušení živnostenského oprávnění na rozdíl od jeho zrušení často signalizuje, že podnikatel ještě vyčkává, zda se podmínky pro podnikání nezlepší. Pokud nastane obrat k lepšímu, živnost obnoví. „Nicméně i z jejich řad mnozí odcházejí přihlásit se na úřad práce,“ dodala Melšová. Přestože ne každý bývalý podnikatel zvolí tuto cestu, například v Praze se za první tři měsíce letošního roku na úřadu práce zaregistrovalo téměř dvanáct set lidí, kteří do té doby podnikali. Vloni tak skončilo za celý rok přes devatenáct set podnikatelů. Ti, kdo nešli na „pracák“, zvolili například zaměstnanecký poměr ve firmě, pro kterou dosud pracovali jako podnikatelé. Podle údajů České správy sociálního zabezpečení ukončila v prvním čtvrtletí letošního roku tři procenta registrovaných osob samostatně výdělečně činných. Jejich počet tak klesl o více než třicet tisíc na necelých 970 tisíc.

Hospodářská komora: Nevadí jen daně

Podle Hospodářské komory jsou za vším velmi problematické změny zákonů, hlavně těch, které tvoří součást reformy veřejných financí, například:

  • minimální daň z příjmu *

zvýšení minimálních záloh sociálního a zdravotního pojištění * změna zákona o účetnictví * povinná finanční jistina za každý nákladní automobil pro tuzemské autodopravce * zmatky kolem daně z přidané hodnoty * hrozba povinnosti platit prvních 14 dní nemocenské * hrozba mimořádného odvodu 50 procent zálohy daně z přidané hodnoty v dubnu (na poslední chvíli zrušeno) * zákon o konkurzu a vyrovnání * celkově jsou zákony nepřehledné a složité * přijímají se na poslední chvíli, podnikatelé nemají čas se na ně připravit apod.

Jak ubývá českých podnikatelů

2002 2003

přerušili činnost 84300 106600

ukončili činnost 33800 32500

CONTENT24

začali činnost 80400 87100

Pramen: MPO

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).