Konec závodního stravování

07. května 2007, 00:00 - JIŘÍ BIGAS
07. května 2007, 00:00

Budou lidé v zaměstnání obědvat vlašský salát, sekanou, salám a buřty? Zdá se, že ano. Pokud parlament v rámci daňové reformy schválí záměr vlády zrušit daňovou uznatelnost nákladů na závodní stravování, lze si jen stěží představit, že zaměstnavatelé budou závodní stravování dotovat ze svého zisku.

Budou lidé v zaměstnání obědvat vlašský salát, sekanou, salám a buřty? Zdá se, že ano. Pokud parlament v rámci daňové reformy schválí záměr vlády zrušit daňovou uznatelnost nákladů na závodní stravování, lze si jen stěží představit, že zaměstnavatelé budou závodní stravování dotovat ze svého zisku.

Nejde přitom jen o stravenky, třebaže právě je zaměstnancům poskytuje 70 procent soukromých a 94 procent státních organizací.

Důvody jejich obliby jsou jasné: zaměstnanci za oběd nezaplatí ze svého plnou částku, protože část hradí zaměstnavatel, a firmy mohou 55 procent jejich hodnoty uplatnit do daňových nákladů. Ohroženy jsou také závodní kuchyně.

Vláda tak jde proti zaměstnancům i proti zájmu státu a společnosti na zdravém vývoji populace. Zvýšením DPH u potravin a současně zrušením daňové uznatelnosti nákladů na závodní stravování nesahá lidem jen hlouběji do peněženek, ale přímo ohrožuje jejich zdraví. Lékaři často kritizují stravovací návyky české populace. Závodní stravování je levné a dostupné a zároveň zachovává aspoň základní hygienu při stravování a také zdravé složení a pestrost stravy.

Pokud zaměstnavatelé přestanou na závodní stravování přispívat, může být nahrazeno studenými obědy. Tedy potravinami, v nichž chybějí bílkoviny, vitaminy a naopak je v nich zpravidla hojně tuků, soli a karcinogenních látek. Mimochodem - léčení následků, přijde stát a celou společnost na mnohem víc peněz, než kolik zrušením daňové uznatelnosti nákladů na závodní stravování do státní kasy získá.

Utáhněte si opasky, vzkazuje zaměstnancům vláda. Politici ovšem káží o úsporách od plných talířů, vždyť jejich dotované obědy nikdo nezdražuje.

Koaliční vládě se daňová reforma moc nedaří. Bity mají být střední vrstvy a také obrovská masa zaměstnanců s nízkými příjmy, pro něž závodní stravování v dosavadní podobě představuje podstatnou součást vyrovnaného domácího rozpočtu. Přitom na Slovensku zůstaly i přes radikální změny realizované při zavedení rovné daně náklady na stravování zaměstnanců jako jedna z mála položek součástí daňově uznatelných nákladů. Navíc od roku 2006 mohou uplatňovat odpočet nákladů na stravování z daňového základu také živnostníci.

Svědčí to o jediném: závodní stravování není důležité jen pro dobré vztahy zaměstnanců a zaměstnavatelů, ale i pro stát.

Mohlo by vás zajímat

  • Jiří Strach: Nejsem kaskadér. Bál bych se vložit peníze…

  • Radomil Doležal z CzechTrade: Nejvíc náš těší, když…

  • Největší mýty o bolesti zad

  • Profesor Sameš: Porucha lícního nervu není legrace

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

Hry pro příležitostné hráče