Menu Zavřít

Konec štědrých dávek pro imigranty. Německo zpřísní pravidla

28. 9. 2014
Autor: CC BY-NC-ND 2.0: John Perivolaris via Flickr

Pokud máte v plánu strávit několik příštích let v Německu na útraty hostitelů předstíráním, že hledáte práci, a přitom pobírat stovky eur měsíčně na děti, které zůstaly doma – nechte si zajít chuť. Angela Merkelová vám to zatrhne, a pokud budete mít smůlu, také se může stát, že se do Německa dalších pět let ani nepodíváte.

Zhruba tolik plyne z návrhu zákona, jejž připravila německá spolková vláda, aby zpřísnila systém sociálních dávek. Ten byl doposud velmi štědrý nejen k Němcům, nýbrž i k cizincům, zejména k těm přicházejícím ze zemí Evropské unie. Šikovní Středo- a Východoevropané si toho pochopitelně všimli a dali svým jednáním vzniknout termínu „sociální turistika“, jenž obnáší zhruba to, co je popsáno v úvodním odstavci.

Tak to alespoň vidí kabinet kancléřky Merkelové. Na přelomu srpna a září představil nový zákon v Bundestagu ministr vnitra Thomas de Maiziere. Za sloganem „kdo podvádí, ať vypadne“ se skrývá několik opatření různého stupně přísnosti vůči imigrantům. Pro českého čtenáře je pochopitelně zajímavý především fakt, že primárním terčem těchto opatření je on sám a jeho kolegové, občané členských zemí Evropské unie na východ od Německa.

Právě přistěhovalci z těchto států měli dosud v Německu nejlepší možnost tamní sociální systém pěkně podojit. K nejoblíbenějším praktikám patří snadný život ulehčený německou podporou v nezaměstnanosti; pobírání dvojích sociálních dávek (jedněch doma, druhých u hostitelů); inkasování dávek v německé výši na děti žijící doma nebo vůbec neexistující.

Výdělečné děti

Tomu chce Merkelová učinit přítrž již od Nového roku; tehdy má zákon vejít v platnost, o čemž málokdo pochybuje, protože vládní většina v Bundestagu je drtivá. Co tedy chce vláda konkrétně udělat?

Nejvíce pozornosti k sobě přitáhlo opatření, jež by snížilo dávky vyplácené rodičům-imigrantům na podporu jejich dětí. Až dosud dostávali přistěhovalečtí rodiče stejné peníze jako rodičové němečtí: 184 eur měsíčně na první a druhé dítě, 190 na třetí a 215 eur za každé další dítě. Rodina o šesti dětech (například u romských imigrantů z Rumunska to není nic neobvyklého) si tak může přijít jen na těchto dávkách na 1200 eur měsíčně. Vtip je v tom, že dosud německá vláda vyplácela tuto dávku i na děti, které zůstaly ve staré vlasti, zatímco rodiče odešli do Německa pracovat (nebo nepracovat).

Podle de Maiziera „to vedlo k množství podvodů“, jak jej citoval deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Nový zákon proto tyto dávky omezí na výši, kterou by rodiče na tyto děti dostávali, kdyby zůstali doma. Zároveň budou příslušné úřady „podstatně důsledněji kontrolovat věcnou správnost žádostí“, řekl podle agentury Reuters ministr de Maiziere. Nic na tom nemění ani fakt, na který poukázal levicový list Die Tageszeitung, že totiž celkový počet takto podporovaných dětí je pouze 119 tisíc, tedy méně než jedno procento všech dětí, jejichž rodiče podporu dostávají.

Zákon dále zavádí omezení doby, po kterou smí euroimigrant v Německu zůstat, na půl roku. Poté bude muset odjet, pokud nedokáže doložit, že má reálnou naději, že práci brzy získá. A kdo bude přistižen při podvodu směřujícím k neoprávněnému pobírání dávek, bude mít zakázaný vstup do Německa až na dobu pěti let. Jakým způsobem se bude toto ustanovení vymáhat v podmínkách Schengenské dohody, tedy neexistujících hraničních kontrol, není zřejmě dosud zcela jasné ani německé vládě. De Maizierův úřad se odpovědi na tuto otázku ze strany médií dosud vyhýbá.

 Imigranti v Německu

Hra pro domácí publikum

Praktický dopad nového zákona bude podle všeho minimální, jde spíš o jeho význam vnitropolitický. Merkelová se totiž před dvěma měsíci dostala pod tlak zprava, když šéf Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU, sesterská strana kancléřčiných křesťanských demokratů, CDU) Horst Seehofer se do imigrantů ostře obul. Právě z jeho úst poprvé vyšlo heslo „kdo podvádí, ať vypadne“, jež se posléze stalo oficiálním mottem zákona. Podle britského deníku The Daily Telegraph se Merkelová snaží zákonem sebrat vítr z plachet pravicovým populistům.

Britská média vůbec sledují německý vztah k přistěhovalcům velmi pozorně. Britská vláda ministerského předsedy Davida Camerona se totiž sama před časem dostala do ostrého sporu s Evropskou komisí kvůli úmyslu omezit imigrantům přístup k ostrovnímu sociálnímu systému. O německém návrhu bude komise jednat také, ovšem „Merkelová dala najevo, že chce jednat v rámci evropské legislativy, kdežto Cameron tuto ambici neměl – a nadělal si problémy“, řekl nejmenovaný bruselský úředník listu Financial Times.


Čtěte také:

Za zneužití dávek vystěhování. Německo zpřísní pravidla pro přistěhovalce z EU

Cameron omezuje imigraci sníží sociální dávky pro přistěhovalce z EU

BRAND24

Studie: Cameronův boj proti přistěhovalcům poškodí britskou ekonomiku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).