Menu Zavřít

Konec plzeňských zlatých časů

11. 7. 2017
Autor: Archiv/Euro

Největší český výrobce turbín loni zaznamenal dramatický propad tržeb i zisku. Tržby z prodeje výrobků a služeb meziročně spadly o 40 procent na 4,63 miliardy korun, čistý zisk 526 milionů korun byl oproti úrovni roku 2015 jen třetinový.

Plzeňský výrobce turbín Doosan Škoda Power (DŠP) loni zaznamenal slabší rok. Značný podíl na tom má útlum výstavby uhelných elektráren v Evropě. Vedení DŠP pokles vysvětluje také specifikem českých účetních standardů, které nedostatečně odrážejí objem rozpracovaných projektů. „V jednotlivých letech kvůli různému stupni rozpracovanosti projektů dochází kmasivním odchylkám. Například vroce 2016 by zisk podle mezinárodních účetních standardů IFRS dosáhl 1,4 miliardy korun“ reaguje finanční ředitel DŠP Michal Košacký.

Společnost si přitom na nedostatek zakázek nemůže stěžovat. V posledních měsících dodávala turbíny prakticky do celého světa - od Chile přes Mexiko, ostrov Martinik, Británii, Švédsko, Polsko, Kazachstán, Jordánsko, Omán, Botswanu až po Indonésii. Na počet je zakázek hodně, ale jedná se hlavně o středně velké obchody v řádu stovek milionů korun. Horší už je, že nepřicházejí velké objednávky z domácího ani slovenského trhu.

Například jen během let 2004 až 2015 získala Škoda Power zakázky od Skupiny ČEZ v celkové hodnotě přes 26 miliard korun. Jednalo se o dodávky nových turbín pro severočeské elektrárny i rekonstrukci strojoven jaderných elektráren. Pikantní na tom bylo, že tehdejší šéf ČEZ Martin Roman čelil podezření ze skrytého spoluvlastnictví Škoda Holdingu.

Bez podpory Exportní pojišťovny zakázky nebudou

Právě Škoda Holding byl vlastníkem největšího českého výrobce turbín do roku 2009, kdy jej prodal za 11,5 miliardy korun jihokorejskému Doosanu. Během let 2010 až 2014, kdy vrcholila investiční vlna v české energetice, byl DŠP nejziskovější; vydělával bezmála dvě miliardy korun ročně a tržby kolísaly mezi osmi miliardami a deseti miliardami.

Šance na návrat do segmentu nejvýkonnějších turbín však stále žije. DŠP vyjednává s ruským Rosatomem o účasti na stavbě první jaderné elektrárny v Jordánsku. Má to ale jeden háček - bez podpory státní exportní pojišťovny EGAP žádná zakázka nebude. „Není tajemstvím, že úspěšnost naší participace je podmíněna poskytnutím financování, pro které bude zásadní pojistka ze strany EGAP,“ potvrzuje Michal Košacký.

Přečtěte si více o českém průmyslu:

Průmyslová výroba nabrala dech. V květnu vzrostla o nečekaných osm procent

BRAND24

GE Aviation Czech bude spolupracovat s českou firmou ATG

Konec ocelové Ferony. V Holešovicích vyroste 400 bytů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).