Menu Zavřít

Konec Grossova kabinetu je na spadnutí

11. 4. 2005
Autor: Euro.cz

VLÁDNÍ KRIZE Uplynulý víkend zřejmě vložil rozhodující kamínek do mozaiky posledních dnů koaliční vlády premiéra Stanislava Grosse. Nejvyšší stranický orgán ČSSD měl totiž v sobotu rozhodnout, zda premiér Gross má, nebo nemá podat demisi vlády.

VLÁDNÍ KRIZE

Uplynulý víkend zřejmě vložil rozhodující kamínek do mozaiky posledních dnů koaliční vlády premiéra Stanislava Grosse. Nejvyšší stranický orgán ČSSD měl totiž v sobotu rozhodnout, zda premiér Gross má, nebo nemá podat demisi vlády.

Ještě na počátku minulého týdne se zdálo, že Gross posílený neúspěchem opozice při hlasování o nedůvěře vlády první dubnový den vládní krizi přežije a bude schopen dále vládnout i bez lidovců. Dokonce se rozhodl vyhovět požadavku prezidenta Václava Klause a slíbit, že obnovená vláda požádá o důvěru Poslaneckou sněmovnu.

Mezitím však podal demisi ministr pro informatiku Vladimír Mlynář (US-DEU). V polovině týdne ho následoval ministr bez portfeje, nestraník Jaroslav Bureš. Další členové kabinetu o odchodu uvažují v případě, že vláda bude odkázaná na vůli komunistických zákonodárců. V tomto případě zvažuje odchod například ministryně školství Petra Buzková. Podobné stanovisko zastává i vicepremiér Martin Jahn a další ministři.

Prezident Klaus zatím ani jednu demisi nepřijal a vyčkává, jak se rozhodnou další ministři. Vláda jako celek na svém pravidelném zasedání ve středu sice schválila klíčový bod -prodej státního podílu v Českém Telecomu, odvahu podpořit návrh US-DEU na dobrovolné odstoupení celé vlády však nenašla.

Přitom právě unionističtí ministři, konkrétně Pavel Němec a Karel Kühnl, jsou těmi členy kabinetu, kteří o odchodu hovoří nejhlasitěji. Komunisté vycítili velkou šanci a zveřejnili podmínky, za kterých by byli ochotni podpořit menšinovou vládu ČSSD - ať už s Grossem, či bez něj. Požadují hlasování o nové důvěře vládě, které by bylo spojené s hlasováním o majetkových přiznání. Ta by měla zpětnou platnost a měla by se vztahovat nejen na politiky, ale například i na podnikatele.

Na základě tlaků i z vlastní strany připustil Gross, že po čtvrtroce vládní krize zváží možnost své demise. Po jednání předsednictva a poslaneckého klubu ČSSD se pak začalo rýsovat řešení, které nepočítá s vládní účastí předsedy sociální demokracie. V novém kabinetu by navíc neměl zasednout šéf žádné politické strany.

Vláda by byla složená pravděpodobně ze zástupců současných koaličních stran a některých nestraníků, jako o budoucím premiérovi se spekuluje o současném zástupci Česka u Evropské unie Janu Kohoutovi. Navržený postup podpořil i prezident, se kterým ho Gross již konzultoval. Tato vláda by pak měla zemi dovést k termínu řádných parlamentních voleb, které se mají uskutečnit v polovině příštího roku.

Je otázka, jak se k návrhu postaví lidovci. Jejich šéf Miroslav Kalousek zatím tvrdí, že personální zastoupení této strany ve vládě je výhradní věcí KDU-ČSL.

BRAND24

Foto popis| Novým premiérem by se podle pátečních spekulací mohl stát Jan Kohout.

Foto autor| foto: Martin Pinkas/EURO

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).