Menu Zavřít

Konec bitvy na obzoru

6. 2. 2006
Autor: Euro.cz

VÝJIMKY NA DPH Devíti starým členským státům loni skončila řada výjimek ohledně snížené sazby DPH. Rakousko svým návrhem chtělo zjednat nápravu. Jenže zapomnělo na požadavky nováčků. Ti návrh označili za nevýhodný a nepřijatelný. Návrh však nakonec projde. Česká vláda už také našla způsob, jak jej obejít.

VÝJIMKY NA DPH Devíti starým členským státům loni skončila řada výjimek ohledně snížené sazby DPH. Rakousko svým návrhem chtělo zjednat nápravu. Jenže zapomnělo na požadavky nováčků. Ti návrh označili za nevýhodný a nepřijatelný. Návrh však nakonec projde. Česká vláda už také našla způsob, jak jej obejít. Sazba DPH je v Unii omezena pouze minimální výší 15 procent. V případě některých specifických položek však může být bez časového limitu snížena na pět procent. V roce 1999 si navíc devět zemí tehdejší patnáctky z tohoto režimu vyjednalo řadu výjimek, které skončily 31. prosince loňského roku. Jejich pokračování má zajistit návrh Rakouska. Jeho podstatou je prodloužení možnosti uplatňovat sníženou sazbu u tak zvaných prací náročných na lidskou sílu až do roku 2010. Nové členské státy Unie si na druhou stranu vyjednaly sníženou sazbu na DPH u některých položek v rámci přístupových smluv. Do bruselského jednání vstupovaly s cílem prodloužit své výjimky nebo je v ideálním případě převést do trvalého režimu. Česko s Polskem bojovalo o sníženou sazbu DPH na stavbu nových bytů a také na vytápění domácností. Kypr chtěl stejný režim uplatnit na potraviny. Ve hře však byly i požadavky dalších států. Určitý kompromis se nakonec během rozhovorů podařilo dohodnout u vytápění. Nicméně právě zdanění stavebních prací souvisejících s bytovou výstavbou se ukázalo jako nejproblematičtější bod jednání. Přesto, že řada států nakonec byla ochotna přijmout nabízený návrh, Češi a Poláci se jednoznačně postavili proti. PŘÍLIŠ MNOHO OSTRÝCH SLOV

Podle přístupové smlouvy může Česká republika uplatňovat na stavební práce pětiprocentní sazbu DPH, pouze do konce roku 2007. Zvýšení sazby na standardních 19 procent by pochopitelně znamenalo nárůst cen bytů a zvýšený tlak na stavební, ale i developerské firmy.

Česká reprezentace spolu s polskou proto návrh odmítly, a dostaly tak skupinu starých zemí Unie, kterých se hlavně týkal, do prekérní situace. Přestože totiž jejich výjimky ke konci minulého roku skončily, reálně je tyto země uplatňují dál. Hrozilo by jim tedy díky tomu řízení pro porušení unijní legislativy a navíc by samozřejmě musely dané služby zdražit.

I to je důvod, proč byl na jednáních na českou stranu vyvíjen takový tlak, který podle pozorovatelů občas přesahoval rámec slušnosti. „Není od nich vidět žádná solidarita,“ postěžoval si například během jednání rakouský ministr financí Karl-Heinz Grasser. „Ještě jsem nebyl na takovém zasedání, kde je jasné, že některé země nic neztratí, jen ostatním uškodí, ale stejně se postaví proti dohodě,“ dodal.

ŠALAMOUNSKÉ ŘEŠENÍ

Během předminulého víkendu však překvapivě jak premiér Jiří Paroubek, tak ministr financí Bohuslav Sobotka oznámili ochotu stáhnout své veto a připojit se k návrhu. Snížená sazba DPH by však pro bytovou výstavbu měla díky kličce v unijní legislativě platit i nadále.

Česká vláda totiž hodlá drtivou většinu tohoto sektoru zahrnout do škatulky takzvaného sociálního bydlení. To totiž může být zdaněno nižší než unijní minimální 15procentní sazbou. V řadě zemí se uplatňuje například u výstavby domovů důchodců či azylového bydlení. Například ve Francii jsou tak financovány i domky rodin s velmi nízkými příjmy. „My se domníváme, že nejjednodušší je v pětiprocentní sazbě ponechat všechnu výstavbu, která je nějakou formou, byť nepřímo, podporována z veřejných zdrojů, čili ta definice bude velmi široká a bude pokrývat velkou část výstavby nových bytů, bytových domů i jiných domů,“ říká ministr Sobotka.

V praxi by tak šlo o bydlení spolufinancované například prostřednictvím půjček Státního fondu rozvoje bydlení nebo bydlení financované díky státem dotovaného stavebního spoření. Konkrétní údaje hodlá vláda představit v nejbližších dnech.

MÁ TO HÁČEK Bez přesných údajů je samozřejmě těžké odhadovat dopad úpravy na trh s byty a na stavební a developerské firmy. Nabízí se však otázka, zda rozdělením výstavby na část s nižší a vyšší daní nedojde k deformaci trhu s následnými negativními dopady na jeho férové fungování. Podle ministra pro místní rozvoj Radko Martínka by se totiž snížená DPH týkala jen asi 70 procent nových staveb. Mělo by jít o byty do výměry 80 až 90 metrů čtverečních a domky do 150 metrů čtverečních. Samotná cena stavby by přitom rozhodovat neměla. Ministr Sobotka dále zdůrazňuje: „Cílem vlády je podpořit zejména středněpříjmové a nízkopříjmové skupiny obyvatel a pomocí nižší sazby DPH jim i v budoucnu usnadnit získání nového bydlení.“ Již dnes nicméně někteří analytici varují, že dvě rozdílné sazby by mohly vést k daňovým únikům, také vzroste poptávka po státním spolufinancování bydlení s negativními dopady na rozpočet. Lze rovněž čekat zvýšenou poptávku po menších bytech, což neúměrně zvedne jejich ceny. Celou situaci komentoval i prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek: „Rád si počkám na nové vymezení sociálního bydlení. Zatím si neumím představit, jak by do něj mohly být zahrnuty třeba rodinné domky, jak slibuje premiér“. Druhý problém bude, zda orgány Unie přijmou takto široce pojatou aplikaci výjimky pro sociální bydlení. Česká vláda musí totiž nejprve svou představu zaslat do Bruselu, kde se k ní vyjádří Evropská komise. I sama mluvčí eurokomisaře pro daňové záležitosti Maria Assimakopuluová však připustila, že toto řešení bylo českou vládou s komisí konzultováno, problémem tedy skutečně zůstává pouze rozsah aplikace sociálního bydlení. Ten by podle ní v zásadě neměl pokrývat například luxusní byty nebo vily. Unie ale možná porovná rozsah české úpravy s dalšími zeměmi, které tuto výjimku uplatňují. Jde mimo zmíněné Francie o Belgii, Řecko, Španělsko a Lucembursko. V rámci vyjednávání se také podařilo dohodnout trvalé snížené sazby DPH na centrální vytápění a dodávky teplé vody, které by tedy i v budoucnu spadalo do pětiprocentní sazby. NEÚSTUPNÝ SOLITÉR

Situaci na poslední chvíli zkomplikovalo ještě Polsko. Svůj odmítavý postoj si zachovalo až do konce a rozhodné „ne“ uvedlo ve zmatek celou Unii. Varšava se nebyla ochotná smířit s faktem, že kromě projednávaných časově omezených výjimek disponují staré členské země celou řadou trvalých zvýhodnění. Například Velká Británie může na výstavbu bytů bez omezení uplatňovat nulovou sazbu.

Přestože formálně byla dohoda shozena ze stolu, intenzivní diplomatická aktivita předsedajícího Rakouska pokračovala a spolu s tlakem zbylých zemí vedla nakonec k ústupu polské ministryně financí Zyty Gilowské. Ta po jednáních s rakouskou stranou oznámila ochotu přijmout návrh ve stávající podobě. Tím padla poslední překážka, která bránila jeho přijetí.

BRAND24

Ve snaze přesvědčit odbojný stát připomněl eurokomisař László Kovács možnost uplatnit klauzuli o sociálním bydlení a konečně vnesl určité světlo do této dosud nejasné otázky: „Je na Polsku, jak definuje sociální aspekt bytové výstavby. Mohlo by například rozhodnout, že sociální povahu mají všechny domy s více než jedním bytem sloužícím k pronájmu. Další soukromá obydlí by mohla být označena jako sociální, pokud jejich výstavba nepřekročí určitou sumu, například 100 000 eur.“

VÝJIMKY PRO STARÉ ČLENY Belgie, Francie, Španělsko, Irsko, Itálie, Nizozemsko, Portugalsko, Řecko a Velká Británie mohly do konce minulého roku uplatňovat sazbu DPH nižší než 15 procent na tyto služby: 1. Drobné služby v opravách jízdních kol, obuvi a koženého zboží, oblečení a domácího prádla. 2. Renovace a opravy bytů a domů. 3. Umývání oken a domácí úklid. 4. Domácí ošetřovatelské služby (péče o přestárlé či nemocné lidi). 5. Kadeřnictví. Česká republika má prostřednictvím výjimky dohodnuté v přístupové smlouvě nižší DPH na body 2, 3 a 4. V rámci rakouského návrhu o ně hodlá požádat i do roku 2010. CO BUDE DÁL * Během několika dní oznámí ministr financí Sobotka konkrétní představu vlády o tom, co vše by mělo spadat pod takzvané sociální bydlení a bude tak zpoplatňováno stávající pětiprocentní DPH. * Do 31. března 2006 musí jednotliví členové EU oznámit, zda hodlají uplatňovat některé výjimky obsažené v rakouském návrhu a pokud ano, ve kterých oblastech. * Evropská komise předloží do poloviny roku 2007 hodnocení dopadů nižších sazeb DPH na jednotlivé ekonomiky. Na jejím základě by mohla česká strana tuto otázku znovu otevřít. * 31. 12. 2010 skončí režim nižšího DPH na služby s vysokým podílem práce. PODMÍNKY PRO ZAŘAZENÍ DO PĚTIPROCENTNÍ SAZBY DPH**

  • maximální velikost bytu 80 až 90 metrů čtverečních, domu 150 metrů čtverečních
  • nějaká forma příspěvku od státu - například i prostřednictvím stavebního spoření
  • cena by neměla být rozhodující
  • česká vláda se zde pokusí využít dodatek H směrnice 77/388, který říká, že do snížených sazeb DPH může být zařazena výstavba domů v rámci sociální politiky státu
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).