Kompresory v hospodách nahrazujeme hnacími plyny,

08. března 2004, 00:00 - VÍT SMRČKA
08. března 2004, 00:00

KAŽDÝ CHCE KUPOVAT POTRAVINY, KTERÉ VYPADAJÍ VÝBORNĚ NA POHLED, VYDRŽÍ DLOUHO ČERSTVÉ, PŘITOM SI ZACHOVAJÍ SVÉ CHUŤOVÉ PŘEDNOSTI A JEŠTĚ JSOU CENOVĚ DOSTUPNÉ. STÁLE NÁROČNĚJŠÍ HYGIENICKÉ A ESTETICKÉ POŽADAVKY POMÁHAJÍ PLNIT TECHNICKÉ PLYNY.

říká generální ředitel společnosti Linde Technoplyn Petr Choulík

LÍDREM NA TUZEMSKÉM TRHU JE V TOMTO OBORU SPOLEČNOST LINDE TECHNOPLYN.

* Jak se změnilo moderní potravinářství?

Četné potravinářské technologie se dnes neobejdou bez technických plynů. Největším nepřítelem každého potravinářského produktu je čas. Závod s časem začíná okamžitě po sklizni nebo porážce. Vyspělé technologie používající technické plyny pomáhají tento závod s časem vyhrát. Mám na mysli technologie pro balení potravin, kde jde o prodloužení trvanlivosti, uchování vitaminů a aromatických látek a o přirozený vzhled výrobku. Důležitým faktorem je také potlačení růstu mikroorganizmů, chlazení a mražení celého spektra výrobků různými způsoby. Stále více se rozšiřuje použití sofistikovaných plynů v nápojovém průmyslu a službách.

* Přináší vaše technologie úspory?

V dnešní době, kdy došlo v souvislosti se vstupem ČR do Evropské unie ke zpřísnění legislativy v oblasti technologických procesů v potravinářství, musí být jednoznačně na prvním místě kvalita. Tím nechci říci, že nutnost zvýšit jakost je vždy spojena s růstem nákladů. Ale o úsporách lze těžko hovořit. Kvalitně zpracovaný výrobek má však větší šance dobře se prodat na trhu. A tomu se snažíme pomoci.

* Které plyny nacházejí uplatnění?

Zmínil bych se o třech základních plynech, které nacházejí uplatnění v potravinářství. Jde o oxid uhličitý (CO 2 ), dusík, kyslík a jejich směsi. Výčepní v restauracích a hospůdkách mohou potvrdit, že původní způsob čepování piva stlačeným vzduchem je zastaralý, protože má z hlediska kvality čepovaného nápoje mnoho nedostatků: kapénky oleje, používaného při mazání kompresoru, mohou kontaminovat pivo, dochází ke znečištění ze vzduchu a kompresoru, pivo zvětrává a ztrácí přirozené látky. To vše zhoršuje i jeho chuťové vlastnosti. S pivem, natočeným oxidem uhličitým nebo speciální směsí CO 2 a dusíku Biogon, si může být každý fajnšmekr jistý, že dostává to nejlepší. Stále větší použití nachází suchý led, což je pevná forma CO 2 . Dnes se suchý led používá v mnoha oblastech potravinářského průmyslu a obchodu jako rychlé, spolehlivé a hospodárné chladicí médium, např. při chlazení jídel a nápojů na palubách letadel a ve vlacích, chlazení masa při jeho mletí a separaci, ale i při výrobě pekařských výrobků a v neposlední řadě při přepravě potravin. Milovníci cestování a pikniků používají suchý led také do přenosných chladicích boxů. Vsouvislosti s již zmíněným vstupem ČR do EU patří mezi vysoce perspektivní produkty dusík, který se používá při konzervaci potravin působením nízkých teplot.

* Jaký podíl vyrobených plynů se uplatní v potravinářství?

V oblasti využití technických plynů se situace v České republice začíná přibližovat situaci v Evropě. Jen pro ilustraci, v Česku tvoří segment potravinářských plynů a technologií asi 7 procent z celkového trhu technických plynů. Linde Technoplyn prakticky kopíruje tento trend se svými 7,5 % podílu potravinářských plynů a technologií na celkovém objemu technických plynů. V Evropě je toto číslo jen mírně vyšší - kolem 8 procent.

* Ve kterých oborech je dynamika nárůstů technických plynů největší?

V posledních letech zaznamenáváme trvalý nárůst v oblasti využití plynů v nápojovém průmyslu, zejména pak při čepování piva. Neméně dynamicky se vyvíjí trh segmentu chlazení a mražení potravin, kde prim hraje kapalný dusík. Potenciál vidíme do budoucna také v dalším rozšiřování balení potravin v ochranných atmosférách a také v širším využití suchého ledu.

* Spolupráce s velkými firmami je zřejmá. Můžete být partnery ale i pro malé výrobny nebo obchody?

Neděláme rozdíly mezi velkými a malými zákazníky. Mezi naše partnery patří největší potravinářské firmy, ale na druhé straně i mnoho malých a středních firem, které se rychle rozvíjejí a pružně reagují na vývoj trhu. Zejména pro tuto skupinu zákazníků máme připravena řešení na míru. Obracíme se na výrobce pekařských, masných a mléčných výrobků a také na pěstitele či chovatele. Hospodským a majitelům restaurací nabízíme již několik let v akci „Plná hospoda“ zavedení čepovacího plynu.

Prodej čepovacího plynu

Rok objem (m3 )

2000 312 459

2001 329 471

2002 293 929

2003 361 438

Zdroj: Linde

Mohlo by vás zajímat

Finance
Šéf mi čte e-maily. Je to v pořádku?
Dá se pracovat s invalidním důchodem? Jde to, ale...
Zaměstnávání a brigády mladistvých a jejich pracovní podmínky podle zákoníku práce
Silná Evropa je podle Merkelové pro USA výhodná
500 korun navíc pro rodinu s dětmi od července 2017?
Auta
Nové Audi A8 dostane unikátní podvozek, který reaguje na…
Nejlepším motorem roku 2017 je osmiválec Ferrari. Poprvé se volil také nejlepší elektromotor
Bugatti Chiron čeká na lepší pneumatiky. Pak zkusí překonat 450 km/h
Že jste ještě neviděli Porsche 911 GT2 RS? Nevadí, stejně už je vyprodané
Ducati Multistrada 1200 Enduro Pro má v hledáčku nejostřejší BMW GS
Technologie
Steam rozjel letní výprodeje her. Nákupní horečku mu ale překazili „hackeři“
New York Times diskuze nezruší. Hloupé komentáře bude mazat umělá inteligence
Opera 46 významně zlepšuje stabilitu a omezuje stránky na pozadí
Psaní tahem prstu funguje už i v češtině, kalkulačka umí konvertovat měny [Windows Insider]
Standard Unicode 10.0 přináší znak bitcoinu a 56 nových emoji včetně vousáče a ponožek
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít