Menu Zavřít

Komory odpovídají do několika dnů

30. 10. 2006
Autor: Euro.cz

E - MAILOVÁ KOMUNIKACE S HOSPODÁŘSKÝMI KOMORAMIV rámci testu Profitu jsme si tentokrát dopisovali s osmi náhodně vybranými tuzemskými hospodářskými komorami. Chtěli jsme ověřit, jestli vůbec a jak rychle odpovídají na e-mailové dotazy. Vydávali jsme se za podnikatelku Janu Burešovou, která chce v daném regionu otevřít penzion.

E - MAILOVÁ KOMUNIKACE S HOSPODÁŘSKÝMI KOMORAMI

V rámci testu Profitu jsme si tentokrát dopisovali s osmi náhodně vybranými tuzemskými hospodářskými komorami. Chtěli jsme ověřit, jestli vůbec a jak rychle odpovídají na e-mailové dotazy. Vydávali jsme se za podnikatelku Janu Burešovou, která chce v daném regionu otevřít penzion. Ráda by věděla, zda by pro ni bylo výhodné členství v komoře a co musí udělat, aby se stala členkou.

Z osmi vybraných subjektů jsme se kvůli nefunkčním e-mailovým adresám „nedopsali“ do dvou. Zbylé komory nám na náš dotaz odpověděly do čtyř pracovních dnů.

TECHNICKÉ PROBLÉMY V TŘEBÍČI

Překvapivým zjištěním byly adresy, které vůbec nefungovaly. Na tento problém narazila naše fiktivní podnikatelka u třebíčské komory. Na jejích stránkách (www.hktrebic.cz) byly uvedeny dvě kontaktní adresy. Z obou se vrátila zpráva, že e-mail není možné doručit. Spojili jsme se proto s komorou telefonicky. Zaměstnankyně nám sdělila, že jedna ze dvou adres - novakova@hktrebic.cz - nefunguje proto, že dotyčná zaměstnankyně už v komoře nepracuje. Druhý mail - saitlova@hktrebic.cz - měl být přímo na ředitelku komory, a ten prý funguje. Nám ale nefungoval, což zaměstnankyně vysvětlila několikadenními problémy s internetem. Komora prý chystá nové stránky, které by měla spustit během následujícího pracovního týdne. V době uzávěrky testu -týden po našem telefonickém rozhovoru - už stránky se správnými e-mailovými adresami skutečně fungovaly.

SKRYTÉ PROVIZORIUM

Také Okresní hospodářská komora Žďár nad Sázavou má na stránkách uvedenu nefunkční e-mailovou adresu. Zaměstnankyně nám po telefonu vysvětlila, že se jedná o technickou závadu, o které komora ví a hodlá ji řešit. Zatím funguje provizorium - adresa komora.zdar@seznam.cz.

Na stránkách ovšem tuto adresu najít nemůžete a podle zaměstnankyně se to ani nezmění. „Hodláme opět zprovoznit původní e-mail,“ tvrdila. Kdy to bude, si ovšem netroufla odhadnout, prý brzy.

OKAMŽITÁ ODPOVĚĎ Z PLZNĚ

Nejrychleji, ještě v den odeslání, odpověděla plzeňská Krajská hospodářská komora. Dostali jsme pouze dva odkazy na internetové stránky, na kterých jsme ovšem našli všechny potřebné informace o službách a činnostech komory. V příloze jsme obdrželi přihlášku.

Druhý den odpověděly další dvě komory - OHK Opava a OHK Děčín. Od první jsme se dozvěděli, že členství se uzavírá na rok a kolik bychom za něj zaplatili. Dále nám bylo doporučeno kontaktovat komoru telefonicky.

Obsáhlou odpověď jsme obdrželi od děčínské komory. Její ředitel Jiří Štajner nás upozornil na to, že komory v Česku fungují „ve zcela jiných podmínkách než ve světě“. Dále nás seznámil s tím, že bychom jako členové dostávali slevy na semináře a s dalšími výhodami.

V BRNĚ PREFERUJÍ SCHŮZKU

Třetí pracovní den od odeslání jsme obdrželi odpověď z Jihočeské hospodářské komory. A v ní šest příloh, ve kterých jsme nalezli jak všechny potřebné informace, tak i přihlášku. Kromě těchto informací jsme ještě byli upozorněni na podnikatelský elektronický Infoservis, který každý člen obdrží přibližně dvakrát měsíčně. Ředitelka oblastní kanceláře Lenka Vohradníková naší imaginární podnikatelce ještě nabídla, že „v případě zájmu ji kdykoli navštíví a poskytne další informace“. Tentýž den odpověděli i z Obchodní a hospodářské komory Brno s tím, že si s paní Burešovou rádi promluví osobně, aby jí zbytečně nenabízeli něco, co nepotřebuje.

Čtvrtý pracovní den odpověděla OHK Liberec. V přílohách jsme nalezli Oborovou příručku pro živnost Ubytovací služby a přihlášku do komory. Na otázku, co nám komora může nabídnout, jsme odpověď nedostali.

VÝSLEDEK TESTU

CONTENT24

Z osmi komor, kterým jsme psali, měly dvě na svých internetových stránkách uvedeny nefunkční e-mailové adresy. Byly to Hospodářská komora Třebíč a Okresní hospodářská komora Žďár nad Sázavou. Zaměstnanci obou institucí nám sdělili, že mají momentálně problémy s internetem.

Hospodářské komory nabízejí na svých stránkách možnost elektronického dotazu. Ne všechny uvedené adresy ovšem fungují. Z osmi oslovených komor jsme se „nedopsali“ do dvou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).