Menu Zavřít

KOMORA VÍTÁ VETO SENÁTU

29. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Hospodářská komora Senát minulý týden zamítl zákon, zavádějící registrační pokladny s fiskální pamětí. Hospodářská komora České republiky tento postup uvítala, protože nesdílí názor ministra financí jako předkladatele zákona, že by registrační pokladny řešily problém daňových úniků.

Hospodářská komora

Senát minulý týden zamítl zákon, zavádějící registrační pokladny s fiskální pamětí. Hospodářská komora České republiky tento postup uvítala, protože nesdílí názor ministra financí jako předkladatele zákona, že by registrační pokladny řešily problém daňových úniků. Pokud by sněmovnou schválený zákon začal platit, museli by maloobchodníci a podnikatelé v hostinské činnosti mít tyto pokladny povinně od 1. ledna 2007.

Podnikatelská samospráva samozřejmě vítá jakoukoli snahu o potlačení šedé ekonomiky. Pro vykazování tržeb by ale měl existovat i další způsob než registrační pokladny.

Například drobní živnostníci by neměli této povinnosti podléhat, protože samotné pořízení pokladny s fiskální pamětí by v jejich rozpočtech znamenalo značnou sumu a pro ně osobně by navíc přineslo řadu dalších povinností. Ideální alternativou u této kategorie podnikatelů by mohly být například evidované paragony, které funkci fiskální pokladny z pohledu možné kontroly plnohodnotně nahradí.

„Rozumím tomu, že by podnikatel, který přijímá větší platby v hotovosti, měl vlastnit registrační pokladnu. Nechápu ale argument, že má jít o registrační pokladnu s fiskální pamětí. Mezi politiky se podle mě rozhořel politický boj o něco, čemu v podstatě nikdo nerozumí,“ komentuje dohady prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Fiskální paměť je podle něj nadstandardní a zástupný prostředek k řešení problému kontroly podnikatelů a firem. Dnes platná legislativa totiž takovou kontrolou již umožňuje.

„Pokud má finanční úřad pochybnosti o poctivosti podnikatele, může mu nyní nařídit takzvanou záznamní povinnost, nebo-li nařídit, jakým způsobem bude evidovat tržby. Stejně jako může provést nákup a při zpětné kontrole zjistit, zda firma prodej služby či zboží zaevidovala,“ vysvětluje Drábek.

Podnikatelská legislativa by v případě přijetí zákona byla „obohacena“ o další zákon, který ji bude činit nepřehlednější a je přitom zcela zbytečný. Registrační pokladny již vlastní naprostá většina firem či živnostníků, kteří přijímají platby v hotovosti. Fiskální paměť je ale zbytečné řešení, drahé a náročné na obsluhu jak pro podnikatele, tak i finanční úřad.

Hospodářská komora uvítá, pokud při opětovném projednávání zákona o registračních pokladnách zvítězí v Poslanecké sněmovně zdravý rozum. Bude dobře, když převáží názor, že by místo zavádění nových povinností, na něž doplatí především poctiví podnikatelé a drobní živnostníci, bylo efektivnější posílit kontrolní činnost státu. Ta by pak odhalila nepoctivce, kteří stát na daních skutečně okrádají.

BRAND24

Tuto část připravuje Hospodářská komora ČR

Foto popis| Jaromír Drábek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).