Menu Zavřít

KOMORA A MPSV ZAHÁJILY INSTITUT TRHU PRÁCE

30. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Hospodářská komora Ministerstvo práce a sociálních věcí a Hospodářská komora ČR podepsaly smlouvu o partnerství a vzájemné spolupráci. Obě strany se zavázaly k přípravě a realizaci systémového projektu s názvem Institut trhu práce (ITP) v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů.

Hospodářská komora

Ministerstvo práce a sociálních věcí a Hospodářská komora ČR podepsaly smlouvu o partnerství a vzájemné spolupráci. Obě strany se zavázaly k přípravě a realizaci systémového projektu s názvem Institut trhu práce (ITP) v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. Projekt bude dopracován a odevzdán k posouzení na přelomu ledna a února. Do poloviny března pak bude rozhodnuto, zda dojde k jeho realizaci.

Cílem projektu je snižování a prevence nezaměstnanosti v České republice prostřednictvím zefektivnění spolupráce úřadů práce, zaměstnavatelských subjektů a vzdělávacích zařízení. Po analytické a strategické fázi, kdy bude připraven návrh systému činnosti Institutu trhu práce, dojde ve čtyřech krajích (Zlínském, Moravskoslezském, Ústeckém a Královehradeckém) k realizaci pilotní fáze, která by měla ověřit fungování systému. „Komunikace mezi úřady práce, zaměstnavateli a vzdělávacími institucemi má značné rezervy. V praxi to znamená, že není již v samotném vzdělávacím systému zohledněna reálná poptávka po kvalifikované pracovní síle v konkrétních oborech. Totéž platí o nabízených možnostech rekvalifikace a zvyšování kvalifikace nezaměstnaným. Projekt si klade za cíl tyto nedostatky odstranit,“ říká prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Ministerstvo práce realizací Institutu trhu práce hodlá ve spolupráci s Hospodářskou komorou posílit personální a technickou kapacitu služeb zaměstnanosti. Dále chce připravit systém na efektivní řešení disproporcí na trhu práce s pozitivními dopady na zvýšení zaměstnanosti absolventů škol a ostatních skupin obyvatel ohrožených sociálním vyloučením v důsledku nezaměstnanosti. Nástroji řešení těchto problémů by mělo být propojení a důkladná analýza dosažitelných informací o nabídce a poptávce na trhu práce zlepšením komunikace mezi úřady práce a zaměstnavateli. Dále přímé poskytování poradenských a zprostředkovatelských služeb zájemcům o práci a rekvalifikace, zlepšení koncepční a prognostické práce, marketing trhu práce a další aktivity. „Očekáváme intenzivnější spolupráci i s ostatními institucemi a organizacemi, jejichž činnosti se situací na trhu práce úzce souvisejí. Sekundárním efektem vytvoření institutu trhu práce bude i vytvoření nejméně pěti set nových pracovních příležitostí,“ říká Eva Šmejkalová, náměstkyně ministerstva práce a sociálních věcí.

BRAND24

Institut trhu práce bude mít pracoviště po celém území Česka. Centra trhu práce budou vytvořena v rámci stávající sítě okresních a krajských hospodářských komor. Díky nově vytvořenému informačnímu systému se zde budou sbíhat informace z úřadů práce a od zaměstnavatelských subjektů. Role Hospodářské komory v projektu bude zejména ve zpracovávání těchto dat, jejich vyhodnocení a poskytnutí návrhů na nabídky rekvalifikací, na možnosti zvyšování kvalifikace a zahájení vlastní podnikatelské činnosti. Komora bude také navrhovat opatření ke zvyšování úrovně odborného školství se zaměřením na požadavky praxe. 

Tuto část připravuje Hospodářská komora ČR

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).