Menu Zavřít

Komnat jako v Shaolinu

12. 3. 2007
Autor: Euro.cz

VILA V POHŘEBAČCE Opatovice nad Labem leží deset kilometrů jižně od Hradce Králové. Jejich součástí je i obec Pohřebačka, ve které stojí honosná, více než sto let stará vila. Kdysi bývala luxusní rezidencí, dnes ale chátrá a čeká na nové využití.

VILA V POHŘEBAČCE Opatovice nad Labem leží deset kilometrů jižně od Hradce Králové. Jejich součástí je i obec Pohřebačka, ve které stojí honosná, více než sto let stará vila. Kdysi bývala luxusní rezidencí, dnes ale chátrá a čeká na nové využití.

Rozlehlá vila v obci Pohřebačka postavená v italském stylu se nachází v blízkosti plánované rychlostní komunikace R35. Je to dvoupodlažní budova tvořená třemi dominantními věžemi, které jsou propojeny v jeden celek. Každá část má však vlastní vchod, a je tedy možné je využívat i samostatně.

Objekt kdysi sloužil jako luxusní rezidence, v přízemí se proto nacházejí obytné místnosti, kuchyně a sociální zařízení, v patře pak ložnice a salony. Rozsáhlé půdní prostory nebyly kromě malých částí nikdy využívány.

Stavba vypadá na první pohled zachovale, při bližším prozkoumání je ale zřejmé, že potřebuje celkovou rekonstrukci. Prodejní cena je proto stanovena na přijatelných 4,9 milionu korun.

NEVDĚČNÝ BOŘEK

První zmínka o vsi Opatovice se váže k roku 1073, který je uveden na falzu zakládací listiny zdejšího kláštera. Údaje na něm se podle historiků shodují s realitou a v době vlády Vratislava II. obec nejspíš skutečně vznikla.

Dříve samostatná víska Pohřebačka se poprvé připomíná roku 1420, kdy český a uherský král Zikmund daroval klášter i jeho majetky Diviši Bořkovi z Miletínka. Ten se ale záhy přidal k husitům a klášter roku 1421 paradoxně sám vyplenil. Opatovičtí mniši sice stačili ještě na poslední chvíli utéct do Pruska, klášterní budovy ale nebyly již nikdy obnoveny. Pohřebačka následně sdílela osudy Opatovic a později s větší obcí zcela splynula.

DEŠŤOVÁ HROZBA

O historii honosné vily v Pohřebačce toho mnoho známo není. Postavena byla roku 1906 v tehdy moderním stylu kopírujícím italské vzory. Až do konce druhé světové války sloužila původním reprezentativním účelům, za dob socialismu byla ale využívána účelově a začala chátrat.

Dnes má poškozené krovy, jejichž konstrukce je již dávno za hranicí životnosti. Do objektu na několika místech zatéká a hrozí tak devastace zachovalých interiérů. Na zdech jsou navíc ještě původní štukové omítky.

BRAND24

Liberecká realitní kancelář Genera, která prodej zprostředkovává, ale doufá, že se černé prognózy nakonec nevyplní a nový majitel budovu před zkázou zachrání. Nabízí se vybudování několika bytových jednotek nebo přestavba na luxusní penzion či hotel. Pokojů má vila dost - šestatřicet jako legendární shaolinský klášter.

|POPIS OBJEKTU název vila v Pohřebačce místo Opatovice nad Labem kraj Pardubický lokace obec Pohřebačka typ vila stav chátrající využití žádné kult. památka ne nabízí Genera, s. r. o. cena** 4,9 milionu Kč |

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).