Menu Zavřít

Komise uvalila clo na boty z Asie

27. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Evropská komise minulý týden uvalila clo na kožené boty z Číny a Vietnamu. Nové opatření, které má chránit evropské obuvníky před laciným dovozem z Asie, začne platit 7. dubna, kdy clo dosáhne úrovně čtyř procent. Během šesti měsíců se však pravděpodobně zvýší až na 19,4 procenta pro čínské boty a 16,8 procenta pro vietnamské.

BRAND24

S ohledem na vyšší dovozní cenu bot se dá očekávat i jejich zdražení. Odborníci se však neshodují, jak bude veliké. Maloobchodníci, kteří jsou proti zavedení cel, tvrdí, že cena páru kožených bot by se mohla zvýšit v průměru o deset eur, tedy necelých 300 korun. Zástupci Unie ale takový nárůst cen odmítají a odhadují ho zhruba na 1,5 eura, tedy 45 korun.

Podle europoslankyně Zuzany Roithové jsou cla příliš nízká a navíc se nevztahují na dětskou a sportovní obuv. Komise to omlouvá tím, že zavedení cel na dětskou a sportovní obuv není v zájmu Unie, protože clo na dětskou obuv by poškodilo rodiny a sportovní boty se již na starém kontinentě nevyrábějí. Roithová však není jediná, kdo horuje za zavedení cel na dětské botičky. Na její straně stojí i další politici, kteří tvrdí, že dovezené boty jsou nekvalitní a mrzačí dětem nohy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).