Menu Zavřít

Komise si posvítí na daňové nedoplatky

21. 8. 2009
Autor: profit

Evropská exekutiva tento týden zveřejnila postup, jak zlepšit výběr daně z přidané hodnoty – navrhuje, aby si úřady v celé sedmadvacítce vyměňovaly informace pomocí jednotné evropské databáze. Komise odhaduje, že daňoví podvodníci ochudí státní rozpočty zemí Unie minimálně o 200 miliard eur ročně.

László Kovács

Autor: ec.europa.eu

Evropská komise předpokládá, že až desetina z celkového objemu obchodů mezi členskými zeměmi nikdy nedojde k daňovým úřadům v členských zemích EU. Tato ztráta může činit až 60 miliard eur ročně. Pokud vezmeme v potaz veškeré daňové podvody na území Unie, tak podle Komise dojdeme až k částce mezi 200 a 250 miliardami eur (2 až 2,5 % HDP).

Daňové úniky umožňuje současná evropská legislativa, v rámci níž zboží převážené přes hranice nepodléhá výběru daně z přidané hodnoty. Systém dnes funguje tak, že firma, která dováží zboží řekněme z Německa do České republiky, jej v Německu nakoupí bez daně a v ČR jej pak zdaní podle české sazby DPH.

Daňové úniky fungují v nejjednodušší podobě tak, že dovozce nakoupí v zahraničí zboží bez DPH, které obratem prodá včetně domácí DPH. Tu však stát nikdy nedostane, neboť firma mezitím zanikne.

Sofistikovanější verze podvodu zahrnuje několik fiktivních prodejů přes hranice, kdy jde v podstatě o prodej jednoho a téhož zboží, při němž podvodníci inkasují v každé zemi daň z přidané hodnoty. Podvody se týkají zejména zboží, které je malé objemem, ale velké cenou - jako například mikroprocesorů a dalších počítačových součástí nebo mobilních telefonů.

**Výměna informací se zrychlí

Současná iniciativa Komise staví na jejím návrhu z března 2008, který počítá se zrychlením výměny informací o výběru DPH mezi jednotlivými státy sedmadvacítky.

„V současné ekonomické situaci je důležitější než kdy dříve, abychom byli schopni efektivně bojovat s daňovými podvodníky. Plně funkční výměna informací je v tomto smyslu klíčová,“ uvedl komisař pro daňovou politiku László Kovács s tím, že každá členská země Unie by měla být ochotna a schopna bránit daňovým podvodům, ať už na úkor domácí nebo zahraniční veřejné kasy.

Nově navrhované nástroje mají pomoci především v boji proti tzv. „kolotočovým podvodům“ (carousel frauds), kdy překupníci rychle přes několik zemí „protočí“ určité zboží, které nakoupili bez DPH, ale (za použití falšované dokumentace) prodávají ho s ní (viz souvislosti). DPH tak nakonec zůstane v jejich kapsách.

BRAND24

Komise plánuje, že v blízké budoucnosti dojde k zavedení jednotného systému pro výměnu informací mezi jednotlivými členskými státy – Eurofisc, který by podobným praktikám měl zabránit. Eurofisc bude podle představ Komise nejen sítí jednotlivých národních daňových úřadů, který umožní rychlou výměnu informací, má navíc i vytvářet strategie, jak možným rizikům předejít.

Více na Euractiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).