Menu Zavřít

Komerční banka v prvním čtvrtletí navýšila čistý zisk

3. 5. 2012
Autor: profit

Čistý zisk skupiny Komerční banky (KB) dosáhl v prvním čtvrtletí 3,488 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 3,3 procenta, informovala ve čtvrtek banka. Tržní konsenzus, zahrnující odhady 11 analytiků, počítal s meziročním poklesem čistého zisku o 2,1 procenta na 3,31 miliardy korun.

Foto: Lucie Pařízková / TÝDEN.CZ

Čistý zisk očištěný o mimořádné položky vzrostl o 0,7 procenta na 3,385 miliardy korun.

Komerční banka ke konci prvního čtvrtletí 2012 zvýšila objem poskytnutých úvěrů klientům meziročně o 13,1 procenta na 450,5 miliardy korun a vkladů od klientů o 5,3 procenta na 564,8 miliardy korun. Skupina KB vykázala nárůst výnosů o 5,4 procenta díky vyšším úrokovým příjmům a ziskům z finančních operací. Provozní náklady rostly pomalejším tempem o 1,9 procenta.

I přes stabilní kvalitu úvěrového portfolia se zvýšily náklady rizika o 14,6 procenta, neboť se letos neopakovaly loňské mimořádné příjmy z historických expozic.

Objem poskytnutých hypoték narostl meziročně o 13 procent na 126,5 miliardy korun.

BRAND24

Komerční banka stále dokazuje schopnost rozvíjet úvěrování klientů a rozsah a kvalitu svých služeb, navzdory tomu, že se podle očekávání projevuje zpomalování českého hospodářství, zejména v oblasti poptávky podniků po nových úvěrech. Ačkoliv neočekáváme rychlé zlepšení, je většina klientů a samozřejmě i KB na stagnující ekonomické prostředí připravena a nevidím nyní nová rizika pro plnění našich letošních cílů,“ prohlásil předseda představenstva a generální ředitel banky Henri Bonnet.

Pro vývoj v delším období bude mimo hospodářské situace v Evropě důležité ujasnění některých vládních iniciativ, jakými jsou plán ministerstva financí na stažení části depozit státních a samosprávných institucí z bankovního sektoru nebo na změnu koncepce stavebního spoření,“ dodal Bonnet.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).