Menu Zavřít

Komentátoři: Popravou „dívenky“ se Nečas znemožnil

21. 12. 2012
Autor: profimedia.cz

České deníky včerejší odvolání ministryně obrany Karolíny Peake hodnotí jako dobrý krok. Předpokládají, že vládní uskupení LIDEM si navzdory veřejně proklamovaných hrozbám nechává prostor pro vyjednávání a s odchodem z kabinetu Petra Nečase nebude spěchat.

Podle Lidových novin premiér Petr Nečas (ODS) čtvrtečním odvoláním ministryně obrany Karolíny Peake (LIDEM) potvrdil, že její jmenování byla chyba a její odvolání je možné považovat za odstranění takové chyby. Lídři strany LIDEM kvůli Nečasovu kroku vyzvali ministry své strany, aby podali demisi a odešli z vlády. To, že demisi nepodali hned, ale až k 10. lednu, podle deníku Dnes ukazuje, že si ponechávají prostor pro politický obchod.

Jaké řešení aktuální vládní krize byste preferovali?

Ani Peake přímo neřekla, že vládu potopí, ačkoliv její bezprostřední reakce na odvolání prozrazovala velkou ukřivděnost a navenek se považuje za podvedenou, všímá komentář Dnes. I kdyby Nečas s Peake ještě vyjednal kompromis, bude na něm premiér podle něj tratit. „A zůstane mu cejch manažera s ubohým odhadem na lidi. Jmenovat ministra a vyhodit ho po osmi dnech je znakem politického amatérismu,“ dodává komentář.

Podle LN premiér nepochybě věděl, že odvoláním Peake riskuje rozpad koalice a že bude muset čelit nějakému sněmovnímu hlasování, nicméně pokud byl v minulosti označován za opatrníka, tentokrát jednal zpříma a rychle. „Jak bychom hodnotili premiéra, který dá ministerstvo obrany v plén straně bez politické budoucnosti?“ pokládá si deník otázku.

Podle Hospodářských novin si Nečas musel uvědomovat, že popravu „dívenky“ nemůže veřejnosti nikdy uspokojivě vysvětlit. „Vyhodit po osmi dnech ministryni, kterou jsem do vedení vrcholně strategického resortu vlastně dotlačil, to dělá z premiéra buď bezradného chaota, nebo nevyzpytatelného intrikána,“ míní komentátor HN. V nové vládní krizi podle něj nejde o souboj Nečase a Peake, ale o skrytou válku „zákulisních armád“, které s politiky manipulují.

Ministryní Peake odvolaný první náměstek Vlastimil Picek s odvolaným „vrchním vyzbrojovačem“ měli pod palcem armádní zakázky, které předchozí ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) vymanil z područí překupníků se zbraněmi. „A teď by konečně mohli z budoucích kšeftů těžit podnikatelské skupiny blízké ODS, a nikoliv Kalouskově TOP 09. Řádění Peake, která navíc jmenovala šéfem kabinetu člověka blízkého exministru Bartákovi, tedy muselo vedení ODS vyděsit,“ píší HN a ptají se: „Jaký by ale Peake měla zájem na výměně vlivových skupin?“ „Možná právě v TOP 09 uzřela naději na politické přežití,“ spekuluje.


Čtěte také:

Podvedli jste nás. Peake zavelela k odchodu z vlády

BRAND24

Peake se vymkla kontrole, míní politolog

Peake vydržela týden. Nečas s Klausem ji z obrany rychle vyprovodili

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).