Menu Zavřít

Kolik ušetříte vy?

29. 9. 2008
Autor: Euro.cz

MODELOVÉ PŘÍKLADY - Na snížení cen norem ušetří každý podnikatel jinak.

Záleží na tom, v jakém oboru pracuje, kolik norem potřebuje a jak rozsáhle podniká. Pro konkrétní představu přinášíme tři typické modelové příklady.

Revizní technik

Podnikatel v oblasti revizí elektrických zařízení a instalací má ke své činnosti využívat soubor zhruba 200 norem. Pokud by se je rozhodl všechny nakoupit, zaplatil by dnes zhruba 65 tisíc korun. Pravidelná aktualizace a doplňování nových norem by jej vyšly na dalších pět tisíc ročně.

Od roku 2009 se ale jeho náklady významně sníží. Díky aplikaci ČSN online získá za 3500 korun okamžitý přístup ke čtení a tisku všech potřebných norem. Odpadne mu oněch vstupních 65 tisíc korun a na každoroční aktualizaci vynaloží o 1500 korun méně. Navíc mu elektronická forma dokumentu umožní, aby si vytiskl pouze ty části norem, které skutečně potřebuje.

Středně velká obchodní společnost

Již dnes může obchodní společnost získat omezený online přístup k části českých norem. Podle počtu přístupových práv a ceny vybraných dokumentů je vypočítána individuální cena za přístup. Nejnižší poplatek pro firmu je ovšem v současnosti 50 tisíc korun ročně.

Od příštího roku si ale firma bude moci zaplatit neomezený přístup ke všem normám s možností tisku pro vlastní potřebu za 3500 korun. Pokud má společnost reprografické zařízení odpovídajících technických parametrů, může navíc uzavřít smlouvu na profesionální tisk kompletních norem.

BRAND24

Kominík

V současné době se práce kominíka řídí přibližně 30 technickými normami, jejichž cena činí v tištěné podobě zhruba 30 tisíc korun. Za aktualizaci norem pak živnostník ročně zaplatí dalších tři až pět tisíc korun. Změna zákona mu ovšem nyní umožní zakoupit volný přístup k normám s možností tisku do 50 stran za cenu zhruba 1500 korun. Při prvotním nákupu norem tak kominík ušetří více než 90 procent peněz a každoroční aktualizace ho vyjde o polovinu levněji.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).