Menu Zavřít

Kolibřík Roman Janoušek si lobbingem vydělal miliardy

27. 9. 2014
Autor: čtk

Za dob pražského primátora Pavla Béma byl lobbista Roman Janoušek šedou eminencí celé Prahy. Sice otevřeně nevlastní žádné velké firmy, ale je spojován s projektem Opencard a dalšími podezřelými zakázkami.

O jeho majetku nejlépe svědčí to, že před pěti lety švýcarské úřady vyšetřovaly pohyb dvou miliard korun na Janouškových účtech v místních bankách. Podle informací týdeníku Euro se proto Janoušek řadí mezi miliardářskou elitu v česko-slovenském byznysovém prostředí.

Ostatně měl za panování Béma v Praze obrovský vliv. Dosazoval lidi do klíčových pozic na pražském magistrátu, ovlivňoval prodeje pozemků i lidi napříč politickým a byznysovým spektrem. Stýkal se například s šéfem policie Vladislavem Husákem nebo dalšími politickými podnikateli Ivo Rittigem či Tomášem Hrdličkou.

Janoušek ale kvůli kontroverzním zakázkám nebyl nikdy obviněn a nic se mu neprokázalo. Blízký přítel Pavla Béma nakonec míří do vězení za přejetí ženy v opilosti. Za delikt z doby před dvěma lety dostal původně tři roky vězení a pět let zákazu řízení, odvolací soud ale nedávno trest zpřísnil na 4,5 roku. Pokud se Janoušek nedostane z vězení předčasně za dobré chování, oslaví za katrem padesátiny.

Kolik miliard si Janoušek lobbingem vydělal?
Jaké další kontroverzní osobnosti se pohybují v českém a slovenském byznysu?
Komu se z plejády lobbistů daří a komu ne?

Odpovědi na tyto otázky najdete v exkluzivním vydání časopisu EURO TOP MILIARDÁŘI 2014, které vychází 29. září 2014. Ve speciálním vydání dále najdete kompletní žebříček sto nejbohatších Čechů a Slováků, žebříček nejbohatších žen, proč boháče láká svět luxusních hodinek a řadu rozhovorů s miliardáři o jejich podnikání a zálibách.


Čtěte také:

Soud Janouškovi zpřísnil trest na 4,5 roku vězení

Majetek stovky nejbohatších Čechů a Slováků dosáhl 852 miliard korun

Babiš je pátým nejvlivnějším miliardářem na světě, přeskočil i Murdocha

BRAND24

Miliardářů na světě přibývá, nejvíc jich má Evropa

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).