Menu Zavřít

Kofola, AVG a dál?

11. 9. 2009
Autor: Euro.cz

Firma by mohla být vzpruhou pro pražskou burzu

Otevřením kanceláře 1. září tohoto roku vstoupila společnost Enterprise Investors (EI) oficiálně na český trh. Přesto tu není nováčkem. Spravuje zde dvě poměrně významné investice. S otevřením kanceláře firma doufá, že ke Kofole a společnosti AVG Technologies brzy přibudou další. „Zatím nemáme žádný obchod tak daleko, abych mohl říci, že například do konce roku někoho koupíme. Jsem ale přesvědčený, že nějaká transakce se odehraje už v první polovině příštího roku,“ říká Ivan Jakúbek, ředitel EI pro investice.

BRAND24

Dostatek kapitálu Firma spravuje od roku 1990 skupinu private equity a venture capital fondů v Polsku i v celém regionu střední a východní Evropy. „Kapitál vložený do našich fondů pochází od evropských a amerických finančních institucí a jeho celková výše přesahuje 1,7 miliardy eur. Investovali jsme do více než stovky společností,“ popisuje podnikání EI Jakúbek. Dodává, že čtvrtinu z těchto firem uvedla EI na burzu cenných papírů s výnosem téměř šesti set milionů eur. Jen akvizice Kofoly v hodnotě 132 milionů eur byla největší transakcí uskutečněnou private equity fondem v segmentu rychloobrátkového zboží v regionu střední a východní Evropy. Stala se také jednou z největších veřejných nabídek, která kdy byla vyhlášena na varšavské burze. V této souvislosti by přítomnost EI v Česku mohla být významnou vzpruhou pro pražskou burzu, která trpí dlouhodobě nízkým počtem titulů. „Příchod Enterprise Investors do Česka určitě hodnotíme kladně. Každý takový impuls je pro burzu přínosem a my jej vítáme,“ říká mluvčí Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík. Na případné investice má firma dost volných prostředků, což je minimálně během ekonomické krize velká výhoda. „Statisticky ze všech ukončených investic EI realizuje výnos v průměrné výši 2,5násobku nákladů,“ komentuje Jakúbek. Pro střední a východní Evropu firma založila specializovaný Polish Enterprise Fund VI, který je s celkovými investičními prostředky 658 milionů eur největším private equity fondem v regionu. Fond se zaměřuje na investice do středně velkých firem a na transakce vyžadující rozvojový kapitál.

Desítky příležitostí EI považuje český trh za nadmíru zajímavý. „Firem, do kterých bychom mohli investovat, jsou v Česku možná ne stovky, ale určitě desítky. Nejsme nějak oborově vyhranění, za rozhodující považujeme potenciál firmy k růstu,“ vysvětluje Jakúbek. Současně relativizuje běžný názor, že největší příležitostí k nákupům jsou právě ekonomické krize. „Nejsme krizoví manažeři. Chceme investovat do růstu. Kdo zaručí, že firma, která dnes vypadá velmi dobře, nebude mít za dva nebo tři měsíce problémy s druhotnou platební neschopností, nebo že se vlivem krize výrazně nezmění struktura jejich zákazníků,“ ptá se Jakúbek. Za největší problém v celém regionu považuje nezkušenost manažerů firem s private equity. „Enterprise Investors umožní firmám financovat rozvoj a vytvářet podmínky pro růst zisku. Akceptací mírně vyššího rizika konkurujeme bankám, které navíc vyžadují kvalitní historii. My naopak umožníme i start nového perspektivního projektu. Jenže manažeři často přijdou za private equity investorem až v poslední chvíli, kdy firma nemá na další provoz. V takovém případě ale odejdou s nepořízenou,“ vysvětluje Jakúbek. „Na druhé straně, pokud firma potřebuje prostředky pro expanzi a růst a osloví private equity investora, bývá to optimální způsob řešení. Tam, kam jde jen kapitál třeba z banky, bývají horší výsledky. Pro firmy jako EI je v Česku určitě prostor zejména v oblasti nákupu firmy za účelem jejího rozvoje. Na nějaký boom primárních emisí bych nespoléhal. Na ty přijde pravá chvíle nejdřív tak za dva roky,“ komentuje příchod EI do Česka analytik Atlantiku FT Milan Lávička.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).