Menu Zavřít

Koalice kluků z plakátu

26. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Předpověď počasí bohužel vyšla. Předpovídat výsledky voleb je však velmi obtížné, už proto, že povodně mohou mít značný vliv. Tisíce lidí na Moravě a ve Slezsku teď trápí mnohem důležitější starosti.

Postiženy jsou levicové bašty, kde se podpora ČSSD pohybovala až kolem padesáti procent. Zdálo by se tedy, že vládu by mohla sestavit ODS s menšími subjekty. Jenže u nových stran hrozí riziko, že dostanou méně hlasů, než kolik by odpovídalo preferencím. Občané, kteří v průzkumech řeknou, že volí komunisty, lidovce, ODS či ČSSD, se totiž v den voleb většinou dostaví do volební místnosti. K módním projektům se však často hlásí lidé, kteří si pak ve skutečnosti místo poslanců vybírají v obchodním domě značkové zboží. Volební programy a kampaně jsou navíc hlavně pro velká města. Jinde strany bodují díky tomu, že Tonda je obětavý hasič, Marie peče na den dětí cukroví, Hanka pomáhá starým a František organizuje myslivecký bál. Z tohoto pohledu mají zavedené a početné strany obrovskou výhodu.

Může se tedy stát, že nakonec budou síly opět víceméně vyrovnané. Pak by na pořad dne mohla přijít velká koalice či nová opoziční smlouva. Komunisté asi nepodpoří vládu ČSSD, kdyby levice získala jen nepatrnou většinu. Předpokládají totiž, že mezi sociálními demokraty by se záhy objevilo pár přeběhlíků. Jiří Paroubek se do spojenectví s KSČM také nežene; jeho strana by na ně mohla brzy doplatit.

BRAND24

Pokud jde o možné spojenectví ODS a menších pravicových stran, hodně bude záležet na tom, kolik se jich do parlamentu dostane a které to budou. Opírat se o dva tři hlasy by mohlo být riskantní, zvlášť pokud by vládní koalice čítala větší množství stran. Vedení ODS tak může být pod silným tlakem, aby se dohodlo s ČSSD. Představitelé velkého byznysu se sice hlásí k pravici, chtějí nižší daně, jsou pro pružný pracovní trh, školné a důchodovou reformu, především však chtějí stabilitu. V řadě krajů si navíc celkem rozumějí se současnými hejtmany.

Český byznys není příliš euroskeptický. Má větší zájmy v Srbsku než v Kosovu, v Rusku než v Gruzii, v Pekingu než u dalajlámy. Takže ti kluci z plakátů, co se na sebe tak mračí, by se nakonec v zájmu stability a rozvoje mohli dohodnout. K tomu by asi bylo třeba se zbavit alespoň jednoho z vůdců, ale to nebývá problém, pokud volební výsledek neodpovídá optimistickému očekávání.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).