Knedlo, zelo, řepa

24. listopadu 2009, 13:56 - Dana Langášková
24. listopadu 2009, 13:56

V další vydařené svatyni vegetariánů je pěkný hukot

Vyznavači zdravé stravy a duchovna mohou mít hned dvojnásobný důvod k radosti: nejenže se jim loni rozšířila paleta podniků, kde se mohou kultivovaně najíst, v domě Maitrea v Týnské si mohou návdavkem i zameditovat nebo se zúčastnit některého z programů osobnostního rozvoje. Na rozdíl od nedalekého staršího, podobně zaměřeného podniku Country Life je Maitrea, v překladu laskavá a milující, pojata jako nefalšovaná restaurace s obsluhou, jež se profiluje jako sesterský podnik známé vegetariánské restaurace Lehká hlava, o níž jsme na těchto stránkách též referovaly. Rozlehlé prostory zahrnující útulné sklepení jsou připraveny na nával, který tu přes poledne skutečně vzniká. Autorem projektu přestavby a interiérů starobylého gotického domu je architekt Oldřich Hozman, který při práci velmi moderním způsobem aplikoval různé ekologické materiály od dřeva (stromy, kácené o zimním slunovratu, prý osobně vybíral v lese), hliněných omítek přes mozaiku, kámen až po rákos, vždy se specifickým záměrem (přirozená izolace, snížení obsahu toxinů v prostředí apod.). Dům byl vymalován přírodními kaseinovými barvami a na toaletách najdete tradiční marockou hlazenou omítku. Jako absolutní hit hodnotíme originální látková osvětlovací tělesa inspirovaná tvaroslovím rostlinné říše.
K posezení jsme si zvolily spojovací chodbu, byla to však nepříliš prozíravá volba: kolem se neustále řítí personál, zvoní telefon s objednávkami a hučí výtah s pokrmy. Tam tedy příště ne. Cizrnový krém s thajskou bazalkou z denní nabídky, jenž měl zahnat nejhorší polední hlad, je ve skutečnosti krémem luštěninovým, kromě cizrny totiž obsahuje i hnědou čočku a fazole. Luštěniny byly povařeny se směsí orientálního koření a trochu podrceny, takže je i do čeho příjemně kousnout. Chuť je luštěninová, ovšem příjemně indicky voňavá a jemná. Hustá, sytivá polévka se do sychravého dne hodí jako žádná jiná. Servírka nemohla uvěřit, že bychom krom polévky dokázaly spořádat i dva předkrmy, a tak nám ve víru dění donesla rovnou hlavní chody, tedy staročeský talíř a zeleninový stirfry. Renonc však ihned s omluvou napravila, a my vzápětí vítáme oplakané cibulové placičky a chipsy ze sladkých brambor. Placičky připomínají malé lívanečky se smaženou cibulkou; namáčejí se do skvělé smetanovo-paprikové omáčky (znamenitá kombinace), přiložená konfitovaná mrkev je slušná, i když dost sladká a lepí se navíc na zuby. Druhým předkrmem je pak vrchovatá miska oranžových chipsů ze sladkých brambor s pažitkovým krémem. Lahodně osmažené nasládlé lupínky se namáčejí do výborné omáčky – ingredience tipujeme na směs krémového sýra a kysané smetany, obsahuje však i velkorysé množství čerstvé křupavé pažitky. Extra výsledek, jen při konzumaci občas svádíme poněkud nerovný boj. Křehoučké chipsy se totiž při namáčení lámou, a tak musí přispěchat na pomoc vidlička. Zdejší variace na vepřo-knedlo-zelo zvaná staročeský talíř je vystavěna kolem placiček ze strouhané červené řepy (zajímavých a běžně nevídaných). Kysané polosladké zelí plní obvyklou úlohu zela (dobré), knedlík však zažil ozdravný lifting – představuje ho jakási bábovička na bázi krupice s petrželkou a kousky mrkve. Není to špatné, ale vedle řepných placiček už nemá valného smyslu. stejně lze pozorování uzavřít i u dvojice zelí-obloha (kadeřavý salát plus rajče), která se v kuchyni navíc nepochopitelně sezdala s bazalkovým pestem. Kdyby bylo zkrátka po našem, celý pokrm by se mohl klidně skládat jen z placek a zelí.
Další talíř obsahuje vskutku bohatýrskou porci: na bramborové kaši (spíš šťouchaných bramborách, což není vůbec na škodu, jen by to mohlo být vyznačeno v jídelníčku) spočívá směs ve woku orestovaných zelených fazolek, růžiček brokolice, na proužky pokrájených červených paprik a nudliček mrkve. Brambory jsou dobré, osolené akorát, avizovaná kaše by ve spojení se smetanovou omáčkou (zvolily jsme sójovou variantu) bezpochyby vyznívala příliš mazlavě. Zelenina zcela odpovídá úpravě stir-fry, zachovává si křupavost, její přirozenou chuť nepřebíjí ani jemná, lososově zbarvená omáčka na bázi rozmixovaných pečených paprik a smetany. Vizuálně připomíná červené curry, jehož klasickou partnerkou bývá rýže (k zelenině by možná pasovala i lépe). Nicméně pro nás, skalní milovnice zeleninových jídel, je i zdejší poněkud nečekaná kombinace docela příjemnou alternativou flákoty za každou cenu.
Závěr je jako obvykle sladký: limetkový koláč a pěna z bílé čokolády. Koláč s tužším celozrnným korpusem lehce připomíná americké cheesecakes, je poctivý, citrusovou tóninu náplně umocňuje strouhaná kůra z limetky, jež zdobí jeho povrch (předpokládáme, že nebyla chemicky ošetřena…). K nakyslé chuti koláče se ale vůbec nehodí další kyselá složka – ozdoba ze šlehaného tvarohu či kysané smetany.
Druhá sladká kreace se naproti tomu vysloveně nepovedla. Tři jinak výborné křupavé, karamelovo-oříškové placičky byly proloženy „pěnou z bílé čokolády“, a to skrznaskrz zpackané. Obsahuje nepříjemné hrudky tuku, máselnou konzistencí působí jako přešlehaná šlehačka, a je tudíž i patřičně mastná, o jejím přehnaném množství nemluvě. Z bílé záplavy dolujeme aspoň placičky, většina sražené „pěny“ zůstává želbohu na talíři.
Za opulentní oběd platíme 755 korun, což je vzhledem k množství, kvalitě surovin i lokalitě částka naprosto příznivá. Jedinou vadu na kráse představovaly některé nám ne zcela konvenující kombinace surovin a opravdu nepodařená bílo-čokoládová pěna, jež spolu s několika dalšími pokrmy nicméně reprezentuje Maitreu na reklamním letáku. Prostředí i obsluha jsou však nadstandardně sympatické a přátelské, takže si dokážeme představit, že oběd se může protáhnout až do odpolední svačiny, či dokonce večeře.

Maitrea
Adresa: Týnská ulička 6, Praha 1
Tel.: 221 711 631
www.restaurace-maitrea.cz Otevírací doba: po–pá 11.30–23.30 so–ne 12–23.30
Druh kuchyně: vegetariánská
Platební karty: všechny běžné
Cena vody: džbán 1l za 50 Kč
Země původu nabízených vín: ČR, Rakousko, Francie, JAR, Chile
Hodnocení restaurace:
jídlo 41 bodů z 50
obsluha 19 bodů z 20
nápoje 10 bodů z 10
prostředí 10 bodů z 10
Kvalita/cena 9 bodů z 10
Celkem 89 bodů z 100

VALUE FOR MONEY 9/10

+ sympatická nabídka i cenová úroveň nápojů – „přílohový syndrom“ a zvrzaná čokoládová pěna

Výběr z jídelního lístku:
Placky z pečené cibule s omáčkou z opálených červených paprik a konfitovanou cibulí 75,-
Chipsy ze sladkých brambor s pažitkovým krémem 65,- Staročeský talíř, placky z červené řepy, knedlík, kysané zelí, restovaná slaninka z tofu na cibulce 140,-
Zeleninový stirfry ve smetanové omáčce z opálených paprik s jemnou bramborovou kaší 135,-
Limetkový koláč 60,-
Pěna z bílé čokolády prokládaná domácími křupavými karamelo-oříškovými oplatkami 65,-

Výběr z nápojového lístku : Sauvignon pozdní sběr, vinařství Hrabal 290,-
Bovlei Gewurztraminer JAR 230,-
Pinot Gris Giersberger, Alsace AOC 330,-
Cailloux VVVdP de Cotes de Catalanes, Dom de la Serre, Francie (biodynamické) 450,-
Cabernet Sauvignon/Merlot, Emiliana Organico, Coyam, Chile (bio) 430,-
Rakytníkový likér 0,05 l 50,-.
Bernard švestka 0,33 l 35,-

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Potřebuje Fed skutečně snižovat svoji bilanci?
Porovnání cen másla v roce 1985 a 2017. Proč stojí máslo 50 Kč?
Adopce vs. pěstounská péče: svěří vám úřady dítě do péče?
Proč je v Česku drahé volání?
OSVČ a výdajový paušál v praktických příkladech
Auta
Do prodeje jde velmi speciální Honda NSX. Zájemci za ni…
Že fotbalisté touží nejvíce po Bentley? Omyl. Nejžádanější auto vás určitě překvapí
Bentley si myslí, že speciálních edicí není nikdy dost. Continental GT proto dostal další
Auto za průměrný plat? Jde to, ale musíte slevit z mnoha požadavků
Rolls-Royce dnes představí nový Phantom. Premiéru můžete sledovat živě
Technologie
WhatsApp stále roste. Denně jej používá miliarda lidí, proteče jím 55 miliard zpráv
USB 3.2 se představuje. Zrychlí na 20 Gb/s i se starými kabely, mohlo by přijít už brzy
Google po sedmi letech vypnul Instant Search. Návrhy výsledků vyhledávání se již nezobrazují
Microsoft zkouší, jak při prohlížení webu přejít z mobilu na počítač [Windows Insider]
Ryzen 3 jde na trh, cenami míří pod Core i3. A konečně vychází i APU Bristol Ridge
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít