Knedlíčky pro Tysona

12. října 2011, 15:14 - Milan Ballík
12. října 2011, 15:14

Poctivý přístup k italské kuchyni potěší, třebaže obdobných restaurací je v Praze víc než zdrávo

Do poklidného života pražské Troji vtrhla Itálie. Ve snaze podchytit trend labužníků vyjíždět za gurmetskými prožitky z přetíženého centra, se zrodil podnik svým způsobem tradiční. Jako další z tisícovek existujících italských bašt nabízí středomořskou kuchyni zpod Apenin. To by samozřejmě nebyl dostatečně silný motiv k návštěvě. Zaujala mne kdesi vyčtená poznámka o návštěvě Mike Tysona při jeho pražském pobytu právě v této restauraci. Co jej do ní přivedlo?
Restaurace má bezesporu zajímavý náboj. Antická kašna v předsálí vás posune směrem ke slunnému jihu a probudí očekávání. Lokál je potom stylizován jako mnoho konkurenčních podniků – kámen, dřevo a antukový odstín stěn. Zde navíc hraje i členitost prostory, malý šámbr za barem. Vybavený pohovkami a nastavený víceméně kavárensky skýtá milou intimitu, neb je skryt zrakům ostatních hostí. Rozlehlé hlavní místnosti dominuje právě bar a na útulnosti jí přidává vůně ohně a občasné zazáření plamenů v nenápadně umístěné peci. Dřevěný strop, místy dekorovaný textilním „plachtovím“, pocit dobré pohody dále akcentuje. Různorodé stoly a židle jsou rozmístěny hodně rozevlátě, lokál díky tomu působí nepřecpaně, útěšlivě.

Různorodá klasika

Relativně obsáhlý jídelní lístek – především díky přehršli podávaných těstovin a spoustě druhů pizzy – je v partii masových a rybích pokrmů přece jen štíhlejší. Nicméně si lze vybrat k plné spokojenosti. Ve vstupním prostoru navíc najdete nabídku, která jde mimo lístek. V době návštěvy tam kupříkladu byly za hvězdy svatopetrská ryba a telecí T-bone steak.
Jsme ale teprve na začátku, je třeba zdejší kulinářské představení nějak odstartovat. Jelikož jsem dlouho nepojedl dobrou, neošizenou minestrone, poroučím si ji coby první nakouknutí do zdejší kuchyně. Receptů na tuto polévku je mnoho. Zde uvádějí toskánský, který – přiznávám – neznám. Doposud působí restaurace vzácně přívětivě, ovšem chléb se začne lámat teprve s jídlem, doslova i obrazně.
Napohled hustá polévka plná drobně pokrájených druhů zeleniny, jež tvoří na hladině pestrý koberec, voněla svěžestí. Chuť byla plná, živá, podtržená lehýnkou povzbuzující nakyslostí. Sebevědomý a výrazný vývar sebral mnoho sil každé použité komponentě, válečky řapíkatého celeru si však svůj projev podržely, což vtisklo finálnímu obrazu povzbudivě jitřivou konturu. Ostatní zastoupené druhy přece jen vývaru odevzdaly to nejlepší, takže chutnaly trochu plytce. Nebyly aspoň rozvařené. Zdejší minestrone mi sice připadala spíš jako ribollita bez masa a fazolí, ale nijak to nevadilo. Co do chuti byla hutná a provokující, tedy jako úvodní part povedená, mlsné chutě probouzející.
Spaghetti alle Vongole, to jest se slávkami, česnekem, cherry rajčátky a feferonkami, byly dalším aktem večeře. Počáteční potěšení z výkonu polévky vzalo ovšem brzy za své. A přitom očím se krmě jevila vyzývavě. Ze světle zlatavé zcuchané změti těstovin probleskovaly jako malé rudé planetky kouličky cherry rajčátek, jinde vystupovaly temné polootevřené ulity slávek. Všechno se potom lesklo brilantinou z olivového oleje. Totéž se však neobjevilo v chuti. V té se nekompromisně ujal vlády česnek, který svou brizancí úplně zastřel obilnou příchuť špaget. Část prostoru ubránila jen šťavnatá rajčátka, zato masu měkkýšů se vůbec nedařilo. Slávky působily unaveně a souboj s česnekem prohrály vysoko na body.

Menší než pingpongový míček

Před dalším chodem se mi dostalo chvíle na monitorování lokálu. Dvě servírky pracovaly přesně, vzájemně se zastupovaly a stíhaly bez prodlevy ošetřit vše potřebné. Pohybovaly se graciézně, jen výraz jejich tváří odrážel kromě plachého úsměvu jistou „chandru“. Možná na ně jako na většinu z nás zapůsobil ponurý večer s rychlým, vlhkým, černočerným setměním.
Zalovil jsem tentokrát v mimořádné nabídce houbových pokrmů, těšící se tu velké oblibě, i když byla již dílem zkonzumována. Záhy se tak ke mně blížila tmavá masa krup, skrze kterou prorůstaly ještě tmavší monolity hub, při okraji vějíř drobných plátků masa. Francouzská kachní prsa s kubou pohledově nabízela především dva aspekty. Nepoměr mezi podílem přílohy a kačeny. Masa nebylo málo, to spíše kuby kuchař nadělil k nesnědení. Prsa, jak se ukázalo později trochu přetažená, na neprohřátém talíři navíc rychle chladla. Tuk pod křupavou a chutnou kůží stydl, nepropracoval se do masa a to pak bylo tužší a tužší. Kroupy byly ustrojeny zdařileji. Ve správném stupni tvrdosti nabízely patrný a čistý houbový valér. Možná tu, na rozdíl od špaget, trocha česneku scházela, projev byl až moc učesaný. Tedy pokud jsem nenarazil na místa předimenzovaně opepřená. Nešlo o přepepření, koření jen nebylo dostatečně zapracováno.
Číšnice nakonec přece jen dokázala vydolovat důvěryhodný úsměv a doporučila dezert. Neodolal jsem, jen nechal porci zredukovat na dětskou, čehož jsem ve finále zalitoval. Borůvkové knedlíčky byly totiž znamenité. Se strouhaným tvarohem, zakysanou smetanou, tonoucí v zářivém rybníčku másla. Pevné, ne však tuhé nesladké těsto zarámovalo vpravdě hladivou směs chutí. Máslo s cukrem citlivě oponovalo smetaně posílené tvarohem. Borůvky doprovodily konečné vyznění svou pikantní kantátou. Moučník měl jedinou vadu, za kterou pohříchu mohu sám. Knedlíčky byly totiž menší než pingpongový míček. Stačilo dvojí polknutí a bylo po nich. V tu chvíli mě zamrzela přehnaná opatrnost o přejedení.
Del Corso po odladění drobných nedostatků určitě bude místem, které stojí za navštívení. Neurážející výzor sálu, v létě příjemná zahrádka jdoucí přes roh budovy, široká nabídka pizzy, ale i zajímavé výseče ostatních jídel z restaurace dělají atraktivní zastávku v zajímavém koutě metropole. A Mike Tyson? Pokud pojedl borůvkové knedlíčky byl jistě spokojen. Ristorante & pizzeria Del Corso Trojská 632/173B, 170 00 Praha 7
tel.: +420 233 901 213
e-mail: delcorso@email.cz
http://www.delcorso.cz Otevírací doba restaurace Po–Ne 11.00–23.00
Kuchyně převážně italská
Země původu nabízených vín Francie, Itálie

Plusy: + působivě, nenásilně designovaný prostor
+ pro budoucnost slibný potenciál kuchyně, které nechybí mnoho
+ přijatelné cenové relace

Minusy: - přes slušnou profesionální úroveň občas rozkolísaný projev obsluhy
- úzká nabídka rozlévaných vín
- zcela pominutelná, do atmosféry nepromluvivší hudební kulisa

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku Lehce smažené kalamáry s cuketou, pórkem a jemně pálivou rajčatovou omáčkou 150 Kč
Pravá polévková bašta z darů moře 70 Kč
Sedlácký salát se zelenými fazolkami, pečeným bramborem, vajíčkem, grilovanou slaninou a sýrem feta 130 Kč
Fettuccine s restovanými plátky pravé svíčkové, feferonkami, česnekem a rukolou 170 Kč
Domácí krájené těstoviny restované se zeleným chřestem, houbami, lanýžovým olejem a parmazánem 160 Kč Rizotový timbálek se zeleninou a parmazánovými chipsy 150 Kč
Noky s krevetami restovanými na olivovém oleji s česnekem a bílým vínem 160 Kč
Hovězí svíčková na grilu se slaninou, šťouchanými bramborami a pepřovou omáčkou 390 Kč
Jehněčí svíčková pečená v pancettě, grilovaná zelenina, šťouchané brambory 390 Kč Telecí plátky na houbách, restované na víně s česnekem a smetanovými bramborami 230 Kč Kuřecí prsa s parmskou šunkou a šalvějí, podávaná se zelenými fazolkami a pečeným česnekovým toustem 190 Kč
Grilovaná Maminha s pečeným bramborem, grilovanou zeleninou a křehkým zeleným salátem 340 Kč
Grilované filátko z okouna s restovaným pórkem, na salátu z rukoly a polníčku s citronovo-pomerančovou omáčkou 270 Kč
1 kg tygřích krevet na grilu 600 Kč
Na víně, rajčatech, bazalce a česneku dušené krevety, kalamáry, losos a slávky, s česnekovými toasty 290 Kč
Pizza Bella Italia – sugo, mozzarella, čerstvá rajčata, rukola 140 Kč
Domácí švestkové knedlíčky s mákem 80 Kč

Výběr z vinného lístku Piper Heidsieck Brut 1890 Kč
Brachetto d’Acqui DOCG demi sec rosso 450 Kč
Pinot Grigio Chardonnay delle Venezie IGT, Veneto 330 Kč
Moscato d’Asti DOCG, Piemonte 390 Kč
Luc Pirlet Chardonnay, Francie – Languedoc 590 Kč
Greco di Tufo DOCG, Campania 790 Kč
Bardolino Chiaretto DOC – Rosato 450 Kč
Barbera d’Asti DOC, Piemonte 390 Kč Syrah Sicilia IGT, Sicilia 450 Kč
Luc Pirlet Cabernet Sauvignon, Francie – Languedoc 590 Kč
Baron de Ley Reserva, Španělsko – Rioja 890 Kč
Barolo Riserva DOCG, Piemonte 1100 Kč
Brunello di Montalcino DOCG, Capana 2100 Kč

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče