Menu Zavřít

Klimatizace je dnes standardem

23. 5. 2005
Autor: Euro.cz

DOPLŇKY S blížícím se létem se v kancelářích začíná oživovat přes zimu mnohdy nepoužívaná klimatizace. Ta byla ještě před několika lety jistým nadstandardem, dnes se stává běžnou součástí vybavení kanceláře. V nových budovách bez otevíracích oken je práce bez ní nemožná.

DOPLŇKY

S blížícím se létem se v kancelářích začíná oživovat přes zimu mnohdy nepoužívaná klimatizace. Ta byla ještě před několika lety jistým nadstandardem, dnes se stává běžnou součástí vybavení kanceláře. V nových budovách bez otevíracích oken je práce bez ní nemožná.

První otázkou je, kolik peněz chcete do klimatizace investovat. Podle interiérových architektů je nejnešťastnějším řešením koupit v nejbližším hypermarketu nejlevnější klimatizaci a čekat od ní zázraky. „Obecně lze říci, že klimatizaci lze zavést prakticky v každé kanceláři, je však třeba vybrat odpovídající typ a správně ho nainstalovat,“ říká architekt Stanislav Liška.

Důležitým kritériem pro výběr vhodné klimatizace je zejména počet lidí, kteří se v kanceláři pohybují, i počet elektrických přístrojů, které mohou vzduch v kanceláři ohřívat (zejména počítače a jejich příslušenství). Velkou roli hraje i poloha kanceláře, její rozměry a zastínění proti přímému slunci. Základní dělení klimatizačních jednotek dostupných na českém trhu je na pevné a mobilní.

Pevné klimatizační jednotky jsou pokud jde o jejich funkci účinnější, jejich zabudování však nemusí být zrovna snadné (zejména ve starších budovách). V takových případech je možné použít mobilní klimatizace, která umožňuje snadné přemístění podle potřeby z jedné kanceláře do druhé. Nejpoužívanějším druhem pevné klimatizace u nás je chladicí systém Split, který vedle ochlazování vzduchu obvykle umožňuje i jeho filtraci a zvlhčování. Tyto jednotky mají vysokou účinnost, jejich nevýhodou je to, že vzduch pouze cirkulují, ale nevyměňují.

Mobilní klimatizační jednotky jsou na trhu v celé řadě variant, některé se svým výkonem i funkcemi blíží parametrům pevných klimatizací. Ve srovnání s pevnými jednotkami jsou poněkud hlučnější.

DRUHY A CENA KLIMATIZAČNÍCH JEDNOTEK

MOBILNÍ JEDNOTKY: OKENNÍ JEDNOTKY: PEVNÉ JEDNOTKY:

cena od 15 do 25 tisíc korun cena kolem cena od 50 tisíc korun

+ větší mobilita 25 až 30 tisíc korun + vysoký výkon

+ bez nutnosti stavebních úprav + snadná montáž + více funkcí

+ nižší cena - méně funkcí - složitá montáž

- menší výkon - menší výkon - vysoká cena

BRAND24

- větší hluk

- méně funkcí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).