Menu Zavřít

Klienti přitvrdili

9. 2. 2012
Autor: Euro.cz

...Martinem Kosobudem

ČSOB přišla do Česka s konceptem privátního bankovnictví jako jedna z prvních bank. V současné době je jedničkou na tuzemském trhu, objem spravovaných aktiv ovšem nezveřejňuje. „Máme zhruba pět tisíc klientů s majetkem nad deset milionů korun,“ říká Martin Kosobud, šéf privátních bankéřů ČSOB. Krize prý s majetkem těch nejbohatších příliš nezamávala, tvrdí. Jak ale dodává, jsou více obezřetní a pesimističtější k tomu, jak se budoucí vývoj bude odehrávat.

Jak dopadá evropská dluhová krize na české privátní bankéře? Privátní bankéři ji pociťují zejména při jednání s klienty, změnila se úroveň jejich dialogu. Klienti se stále více vzdělávají v oblasti financí a investic, současně neustále rostou jejich zkušenosti. To s sebou nese větší množství detailnějších dotazů, připomínek či podnětů z jejich strany.

Je to vidět třeba i na tom, jaký objem majetku dávají klienti do správy privátním bankéřům? Nejmovitějších klientů se krize z pohledu jejich majetku a získávání dalších aktiv příliš nedotkla. Lidé jsou spíše více obezřetní, starají se o to, jak se do budoucna zajistit. Stejně jako v minulosti klienti neradi spekulují a neradi vyhledávají agresivní a rizikové investice. S tím rozdílem, že nyní jsou vystrašenější, pesimističtější k tomu, jak se budoucí vývoj bude odehrávat, což má vliv na jejich uvažování. Mnoho klientů je ale ochotno více diskutovat a uvažovat o příležitostech, které aktuálně přicházejí.

Kolik máte nyní bankéřů? V současné době je to kolem stovky a tento počet hodláme držet. Kvalitní privátní bankéř je velmi nedostatkové a ceněné zboží. Nyní je velkou módou soustředit se na byznys privátního bankovnictví, jenže pokud nemáte to nejpodstatnější, což jsou lidé, můžete si o tom nechat jenom zdát.

Myslíte si, že na českém trhu privátního bankovnictví přitvrdil konkurenční boj? Pouze registrujeme, že některé skupiny na trhu se zajímají o vybudování privátního bankovnictví v Česku. Z hlediska konkurenčního boje však nijak necítíme, že by se přitvrdilo. Klienti s námi chtějí spolupracovat dál. Kdo přitvrdil, jsou spíše právě klienti.

Je tedy profese privátního bankéře náročnější? Zcela určitě. Na bankéře začaly být zejména kvůli krizi kladeny enormní nároky při jednáních s klienty. Ne každý může tyto nároky ustát. Odolnost je tudíž více než kdy jindy dost podstatná vlastnost.

O kolik klientů se nyní vaši privátní bankéři starají? Máme zhruba pět tisíc klientů s majetkem nad deset milionů korun.

Máte nějaký plán, jak získávat další klienty? Naším cílem je jednak udržet si současnou klientskou základnu a růst s majetkem klienta. Z hlediska akvizic je naší výhodou fakt, že jsme součástí velké skupiny. Osvědčila se nám spolupráce například s korporátním a firemním segmentem ČSOB nebo se společností Patria Finance. Když například dochází k prodeji firem, snažíme se získané informace využít právě v oblasti akvizic a potenciálním klientům nabídnout naše služby.

Když porovnáte český trh privátního bankovnictví se zahraničím, kde vidíte největší nedostatky? Nejslabší místa jsou asi v oblasti neexistující možnosti správy aktiv pro budoucí generace v podobě institutu svěřeneckých fondů. V tomto smyslu se zatím nedokážeme postarat o velmi bohaté rodiny a myslím si, že čeští klienti by raději hledali tuto službu v Česku než v zahraničí, kde tato možnost existuje.

BRAND24

Jaký je váš názor na svěřenecké fondy, se kterými počítá novela občanského zákoníku? Jsou pro privátní bankovnictví oblastí, kde lze z pohledu byznysu velmi vyrůst? Jednoznačně.

Do čeho v loňském roce bohatí nejvíce investovali? Docházelo k přesunům v portfoliích privátních klientů? K nějakým změnám došlo, klienti v současné době preferují co možná nejkrátkodobější investice. Ať už jsou to spořicí účty nebo státní dluhopisy, kde jasně vidí, kolik dostanou v podobě úrokového výnosu a na jak dlouho investují. Český investor ale stále patří k těm nejkonzervativnějším. Pokud jde o konkrétní investice, úspěch zaznamenaly také korporátní dluhopisy. Velký zájem je o emise společností, jako je například ČEZ, České dráhy či ČD Cargo. Díky Hypoteční bance vydáváme hypoteční zástavní listy, což jsou rovněž instrumenty, které jsou pro klienty privátního bankovnictví velmi čitelné a jednoduché. Úspěch měla i emise českých státních dluhopisů pro domácnosti, kde ČSOB Privátní bankovnictví upsalo téměř stejný objem jako Česká spořitelna a Komerční banka dohromady.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).