Menu Zavřít

Klíčové je dobré plánování

15. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Prvním krokem k získaní dotace je vytvoření a promyšlení projektu, respektive podnikatelského záměru.

Například vím, že pro uspokojení poptávky potřebuji další strojní zařízení a vybavení. Je třeba zvážit, jak a kam ho pořídím a postavím, jestli pro jeho výrobky najdu odbyt nebo třeba kdy se mi náklady do něj vložené vrátí. Tuto část si firma vypracovává sama, posléze svůj projekt upravuje podle dohody s poradcem a podle požadavků příslušných programů.

Následuje vypracování Registrační žádosti. Celkově příprava na tuto fázi trvá asi tři týdny, včetně několika dnů na vyřízení elektronického podpisu a účtu na internetové aplikaci eAccount. Přestože se do žádosti uvádí jen základní údaje o firmě i zamýšleném projektovém záměru, už musí být promyšleno jeho financování a realizace, neboť třeba uvedené rozpočtové náklady nelze dodatečně navýšit. Žádné speciální přílohy zatím nejsou potřeba.

Registrační žádost je přijata do dvou týdnů, tím je spuštěn většinou měsíční limit pro vypracování Plné žádosti. To předpokládá doladění podnikatelského záměru a doplnění podrobných finančních údajů, rozpočtu, harmonogramu projektu, marketingu, personálního zajištění, ekologické zátěže a řady dalších informací. Následuje zhodnocení žá-

dosti externími hodnotiteli a její případné schválení.

BRAND24

Zhruba tři měsíce po ukončení a uzavření projektu je možné čekat samotnou dotaci. Zde je třeba si uvědomit, že prakticky nikdy nelze získat prostředky na celý projekt. Dotace většinou představuje několik desítek procent uznatelných nákladů, navíc bývá omezena i nějakým nepřekročitelným stropem.

Podle druhu programu potom musí ještě tři až pět let dotovaný projekt fungovat, přičem je nutné pravidelně vypracovávat monitorovací zprávy. „Také proto musí žádost o dotaci vycházet z reálných potřeb a propočtů firmy, nelze prostě požádat o peníze a pak doufat, že to těch pár let nějak zvládnu. Pokud žádám o stroj, musím být schopen jej využít a podobně. V jiném případě hrozí například nutnost vracení dotace,“ varuje Miroslav Čapka ze společnosti Eurovision.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).