Menu Zavřít

Klaus: Výsledek referenda v Řecku je políček evropské nomenklatuře

6. 7. 2015
Autor: Anna Vacková, E15

Výsledek řeckého referenda je podle bývalého prezidenta Václava Klause "políčkem evropské nomenklatuře". Řekové podle něj ale hlasováním, v němž většina lidí v neděli odmítla podmínky finanční pomoci předložené eurozónou, nic nevyřešili. V referendu se měla řecká vláda raději zeptat voličů, jestli chtějí zůstat v eurozóně, míní Klaus.

„Hlavním výsledkem referenda je políček evropské nomenklatuře, posílení pozice premiéra (Alexise) Tsiprase a výzva Evropské unii, aby Řecku poskytla další prostředky, což EU přes všechny své dramatické výroky nakonec jistě ráda udělá,“ sdělil český exprezident.

Problém zadluženého Řecka ale podle Klause není možné vyřešit bez odchodu země z eurozóny. „Referendum v Řecku vůbec nic nevyřešilo. Otázka, o níž měli Řekové hlasovat, měla být postavena zcela jinak - zda zůstat, či nezůstat v eurozóně,“ míní.

Referendum v Řecku vůbec nic nevyřešilo. Otázka, o níž měli Řekové hlasovat, měla být postavena zcela jinak - zda zůstat, či nezůstat v eurozóně

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po nedělním oznámení výsledků referenda prohlásil, že se Řekové rozhodli pro horší a těžší variantu pro Řecko i celou Evropu. Doplnil, že se členstvím v eurozóně je spojeno dodržování pravidel, která mají platit pro všechny stejně.

Postup lídrů eurozóny se teď nesmí stát návodem pro populisty ve Španělsku, Itálii a kdekoliv jinde, jak obcházet pravidla eura.

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) July 6, 2015

„Jestliže chceme po Portugalcích, Španělech nebo Italech, aby dodržovali určitá rozpočtová pravidla, protože jsou součástí eurozóny, tak nelze donekonečna Řecku schvalovat nějaké speciální podmínky,“ řekl médiím. Sobotka se obává, že evropská solidarita bude možná menší, než kdyby Řekové v referendu potvrdili podmínky, které nabízeli věřitelé.

Eurozóna, tedy Evropská měnová unie (EMU), vznikla 1. ledna 1999, kdy 11 zemí unie začalo v bezhotovostním styku používat jednotnou měnu euro. O rok později převzala Evropská centrální banka úlohy národních centrálních bank. Od roku 2002 byly v zemích EMU do oběhu uvedeny první bankovky a mince eura a euro se v zemích EMU od 1. března 2002 stalo jedinou měnou.


Čtěte také:

Analytici: Pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny stoupla

Evropa čeká, s čím po řeckém "NE" Tsipras přijde, Varufakis odstoupil

Řekové jasně odmítli požadavky věřitelů. Tsipras chce jednat o seškrtání dluhu

Chudé státy vzkazují Řekům: My jsme reformy provedli, proč ne vy?

BRAND24

Řecké škrty provázel o třetinu vyšší počet sebevražd

Tusk: Řekové nehlasují o konci v eurozóně, jednání v případě „ne“ nekončí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).