Menu Zavřít

Klaus vůči Fischerovi: Chci formálně oznámit, že demisi vlády přijímám

25. 6. 2010
Autor: profit

Premiér Jan Fischer složil do rukou prezidenta Václava Klause demisi své vlády.

Autor: ČTK

Přesně v 10:00 hodin přijal prezident Václav Klaus na Pražském Hradě předsedu vlády Jana Fischera. Důvod byl jediný: demise vlády.

„S ohledem na tuto skutečnost bych chtěl říct, že vláda přijala usnesení podle paragrafu 73 odstavce druhého o demisi vlády. Dovolte, pane prezidente, abych vám tuto demisi předal,“ řekl Fischer, když Klausovi předával vládní usnesení v modrých deskách.

„Já bych chtěl formálně oznámit, že demisi přijímám,“ řekl poté prezident. „Pověřuji ale předsedu vlády, aby vykonával svou funkci do jmenování vlády nové,“ zmínil k tomu Klaus.

Krátce se také pustil do hodnocení úřednického kabinetu. „Chtěl bych poděkovat premiéru Fischerovi a celé jeho vládě za výkon, který předvedla,“ uvedl. Shrnul, že vláda vznikla za mimořádné situace, kdy byla vyslovena nedůvěra kabinetu Mirka Topolánka a navíc za předsednictví Česka v Evropské unii i rozmachu hospodářské krize.

Neměla na politické scéně nepřítele

„V něčem proto měla svou úlohu zkomplikovanou a v něčem naopak ulehčenou. Například v tom, že neměla na politické scéně výrazného nepřítele, který by ze všech stran na ni útočil. Vláda tuto funkci zvládla. Děkuji Vám i celé vládě,“ konstatoval dále prezident.

BRAND24

Fischer na to odvětil, že s radostí bude v pondělí tlumočit Klausova slova „svým“ ministrům. Poděkoval také za oceněné svého kabinetu :Vláda se rozhodně nemusí za svou dosavadní činnost stydět. Myslím, že mezi pozitivum patřilo i to, že jsme měli dobře nastavenou komunikační strategii mezi Strakovou akademií, mezi Pražským Hradem, parlamentem, mezi mnou a mezi panem prezidentem. Taková atmosféra se pak promítla v dobrém i na celou vládu.“

Více na ParlamentníListy.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).