Menu Zavřít

Klaus přibrzdil Rathův nástup

24. 10. 2005
Autor: Euro.cz

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ Ještě v polovině minulého týdne se zdálo, že cesta šéfa České lékařské komory Davida Ratha na uvolněný post ministra zdravotnictví je volná. Prezident republiky Václav Klaus jej však odmítl jmenovat kvůli souběhu ministerské funkce s řízením komory.

**MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ

Ještě v polovině minulého týdne se zdálo, že cesta šéfa České lékařské komory Davida Ratha na uvolněný post ministra zdravotnictví je volná. Prezident republiky Václav Klaus jej však odmítl jmenovat kvůli souběhu ministerské funkce s řízením komory.

Premiér Jiří Paroubek ve čtvrtek oficiálně navrhl Davida Ratha ministrem zdravotnictví a požádal prezidenta republiky Václava Klause, aby nového člena vlády jmenoval. Klaus to však odmítl s tím, že souběh ministerské funkce se řízením České lékařské komory lze chápat jako střet zájmů a porušuje se prý ústavní právo.

„Prezident lékařské komory reprezentuje zájmy komory a jejích členů vůči státu. Jeho protějškem na straně státu je právě ministr zdravotnictví,“ shrnul Klaus důvody, které ho vedly k odmítnutí Rathova jmenování. Paroubek ale tvrdí, že výkon funkce prezidenta České lékařské komory ničemu nebrání. „Zákony neumožňují prezidentu republiky takový výklad a postup, který zvolil. Je to neuvážené rozhodnutí, které odporuje duchu postavení prezidenta republiky podle ústavy,“ uvedl Paroubek.

Samotný Rath tvrdí, že se místa prezidenta komory vzdát nehodlá. V případě jmenování ministrem je nicméně připraven působení ve vedení komory přerušit.

Vicepremiér Zdeněk Škromach, který je nyní pověřený řízením ministerstva zdravotnictví, reagoval na Klausův krok šalamounsky: Jmenoval Ratha prvním náměstkem ministerstva zdravotnictví s pověřením řídit úřad. Sám premiér Paroubek chce, aby ministerstvo nezůstávalo dlouho bez vedení. Klaus ale podle ústavy není vázán žádnou lhůtou, v níž má ministra jmenovat.

Premiér pokládá Klausovo chování za zahrávání s ústavní krizí. Přitom výhrady proti Rathovi nemá jen prezident Klaus, ale vedle řady lékařů například i koaliční partner sociálních demokratů - lidovci. „Bereme jmenování pana Ratha na vědomí, ale každý člen lékařské komory by měl mít právo vyjádřit se k tomu, že se stává součástí volební kampaně sociální demokracie,“ prohlásil šéf lidovců Miroslav Kalousek.

„David Rath je sedmým ministrem zdravotnictví v řadě, který nastupuje do problematického úřadu bez koncepce a jasné vize reforem. Je jako zimní král. Bojím se, aby po něm nenastala doba temna,“ myslí si stínový ministr zdravotnictví za občanskou demo-, kracii Tomáš Julínek. Bez ohledu na to, zda bude či nebude ministrem, už Rath spřádá své plány na řízení rezortu. chce především ustálit finanční situaci Všeobecné zdravotní pojišťovny, navrhnout změny v organizaci práce nemocnic řízených ministerstvem a vyjmenovat nemocnice, které stát nedovolí privatizovat, chtěl by také „zachránit základní síť veřejných nemocnic a zabránit krajům v jejím úplném rozkladu“.

BRAND24

O finanční spoluúčasti pacientů Rath zatím neuvažuje, přestože je jejím zastáncem. „Já beru jako zadání program sociální demokracie, kde je napsáno, že v tomto volebním období spoluúčast nebude navyšována,“ řekl.

Lékaři a zdravotní pojišťovny se ale shodují v tom, že nedostane-li nástupce odvolané ministryně Milady Emmerové nové politické zadání, na krizi financování zdravotnictví se nic nezmění. Pouhé dodržení programu sociální demokracie prý změny neumožní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).