Menu Zavřít

(K)lamač srdcí - další pohádka o princi na bílém koni?

31. 8. 2010
Autor: Euro.cz

Po pouhých třech minutách filmu jsem si přál být ženou a mít matný pudr, protože čelo se mi právě v tenhle moment začalo potit. Kdybych totiž zapnul svůj vlastní mužský mozek na plné obrátky, nejspíš bych vstal a odešel.

Mohl bych to celé shrnout do tří vět, ale sebemrskačsky rád dopiju ten pohár láskybolu až do dna. Představte si velký zmrzlinový pohár, ten, který jste vídali v cukrárně a jako malé děti ho baštili už přes sklo. Jenže tenhle pohár je dvakrát, dokonce třikrát větší, celý politý horkou mléčnou čokoládou a zdobený pořádnou porcí lásky! Ano, hned se vám vybaví maminčin zdvižený káravý prst i hlas, který říká: „Bude tě z toho bolet bříško!“ Vy, lační po té porci lásky, to samozřejmě zbaštíte i se lžičkou. A co si myslíte, měla vaše maminka nakonec pravdu? Nevím. Protože vaši maminku neznám, řeknu svůj názor.

Sexy Alex (Romain Duris) je (k)lamač srdcí, a dokonce na to má firmu: na objednávku ukončí jakýkoliv vztah. Alex rozděluje ženy do tří kategorií: šťastné, nešťastné a ty, které si své neštěstí nepřipouštějí. V hledáčku má jen ženy třetí kategorie, jeho cílem je otevřít jim oči a pak zmizet. Hlavní metodou je svádění. Pro větší úspěch mu záda kryje jeho tým. Do něj zapojil sestru Mélanii (Julie Ferrier) a jejího manžela Marca (François Damiens). Celá parta se vzápětí dostává do finanční tísně, čehož využije bohatý podnikatel, aby zabránil ve svatbě své dceři Juliette (Vanessa Paradis).

Nová oběť porušuje Alexovo pravidlo, prožívá totiž šťastný vztah. To ale není jediná komplikace, (k)lamač má na svoji misi jen týden. S posvěcením otce Juliette se stane jejím nechtěným osobním strážcem při přípravách svatby v Monaku. To by mu sice mohlo situaci zjednodušit, ale s otcem rozkmotřená dcera po takovém společníkovi absolutně netouží. Stačí však jedna menší přepadovka a nechtěný osobní strážce si získá její přízeň. Alex teď musí využít posledních dní, kdy je Juliette bez svého snoubence Jonathana (Andrew Lincoln), a zaútočit. Celá akce se však začíná nenápadně hroutit rostoucími city Alexe k Julliette.

Vanessa Paradis, která měla předstírat chladnou a nedostupnou nevěstu, s tím neměla díky svému hereckému výrazu až takový problém. Podezírám režiséra, že o tom celou dobu věděl a případný neúspěch své komedie chtěl zachránit právě zpěvačkou, modelkou a manželkou Johnnyho Deppa. I přes nečekané zjevení ženicha Jonathana a uspíšení svatby se podaří Alexovi získat nevěstu na jednu noc a probudit v ní vášeň. Na co dny, když jen pár hodin dokáže zažehnout opravdovou lásku. Druhý den ráno, za úsvitu, dojde na lámání chleba, pardon, vlastně srdce. Alex používá pro vyvolání emocí speciální metodu: Odvrátí se, kousne se do svých rtů a po tvářích se začnou kutálet dojemné slzy. K tomu přidá pohádku o tom, že pro něj už je pozdě, ale ona má ještě šanci se zachránit a milovat. Jenže tentokrát svým slovům nevěří.

BRAND24

V den svatby, kdy všechno rupne, se zdá, že je po všem. Alex je na cestě zpět domů. Jeho sestra, která herectvím Julie Ferrier obohatila film víc než jiné, důležitější role, přikoření Alexovo trauma z mládí „o utíkání před zodpovědností“ natolik, že se Alex rozhodne běžet z letiště bez vindry v kapse za nevěstou. I nevěsta se samozřejmě rozhodne přes všechny pochyby běžet svému princi po černém asfaltu vstříc. Nemusíte se bát, padnou si do náruče, a pokud nezemřeli, žijí spolu dodnes. Pohádka o princi na bílém koni je zachráněna! Zvonec a pohádky je konec.

Celkové hodnocení: 30 %

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).